NATO şi SUA critică comentariile lui Steinmeier la adresa alianţei vestice

Oficiali de rang înalt din SUA şi NATO au criticat comentariile ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier, care a afirmat că exerciţiile militare din estul Europei duc la amplificarea tensiunilor cu Rusia.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)

Oficiali de rang înalt americani şi NATO au declarat că numărul mai mare de exerciţii militare din apropierea graniţei vestice a Rusiei nu reprezintă un “zăngănit de săbii”, criticând în mod indirect comentariile făcute de ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier a avertizat într-un interviu susţinut sâmbătă că exerciţiile militare ale SUA şi NATO în estul Europei ameninţă cu amplificarea tensiunilor cu Rusia, în detrimentul diplomaţiei şi dialogului.

“Ceea ce nu ar trebui să facem acum este să inflamăm şi mai mult situaţia prin zăngănit de săbii şi instigări la război. Cei care cred că paradele simbolice cu tancuri la graniţa estică a alianţei vor aduce stabilitate se înşeală”, a declarat Steinmeier pentru ziarul german Bild.

Steinmeier a făcut apel la dialog şi diplomaţie cu Rusia, susţinând că ar fi fatal ca alianţa vestică să se concentreze acum doar pe aspectul militar şi “să caute o soluţie doar pe baza unei politici de descurajare”.

Totuşi, Steinmeier a recunoscut faptul că acţiunile Rusiei în Ucraina au “declanşat nelinişti printre vecinii noştri estici” care trebuie luată în serios.

Comentariile lui Steinmeier au avut loc în contextul în care NATO tocmai a terminat un exerciţiu militar la scară mare, desfăşurat timp de 10 zile în Polonia şi care a implicat peste 20 de ţări membre NATO şi partenere ale alianţei. Germania s-a numărat printre participanţi.

Exerciţiul militar, care a implicat 30.000 de soldaţi, a făcut parte dintre măsurile luate de NATO pentru a linişti Polonia şi cele trei naţiuni baltice Letonia, Lituania şi Estonia faţă de o eventuală ameninţare din partesa Rusiei, după intervenţia în Ucraina în 2014.

Exerciţiul militar a avut loc cu câteva săptămâni înaintea unui summit NATO major în Varşovia, unde alianţa este aşteptată să aprobe desfăşurarea prin rotaţie a patru noi brigăzi de luptă în Polonia şi statele Baltice. Fiecare brigadă va fi formată din circa 1.000 de soldaţi, iar desfăşurarea lor are rolul de a descuraja orice acţiune agresivă din partea Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe