Gazprom va obţine profituri uriaşe datorită creşterii cererii de gaz în UE

Sediul gigantului Gazprom în Moscova, Rusia.
Sediul gigantului Gazprom în Moscova, Rusia. (Wikimedia.org)

Anul trecut, gigantul rus în energie Gazprom a stabilit cel de-al treilea record consecutiv, exportând peste 200 miliarde metri cubi de gaz în Europa şi Turcia şi, în următorii cinci ani ar putea creşte cantităţile livrate în ambele părţi şi ar putea creşte şi cota de piaţă în Europa, potrivit unui articol publicat de ziarul Vedomosti.

Apetitul Europei pentru importurile de gaz a făcut ca cererea să crească cu 8,3% în 2017, potrivit Eurostat, ajungând la 312 miliarde de metri cubi. Gazprom prezice că până în 2025, cererea UE pentru gaz va creşte cu alte 19 procente (sau cu 60 miliarde de metri cubi) şi până în 2030 cu 25% (adică 78 miliarde metri cubi de gaz). Apogeul importurilor de gaz în Europa – 409 miliarde de metri cubi pe an – va fi atins în 2025, au precizat în noiembrie 2018 analişti de la Agenţia Internaţională pentru Energie. De asemenea, ei au scris că Rusia va acoperi 37% din acele importuri, potrivit TASS.

În cel mai rău scenariu, în cazul în care producţia din Groningen, Olanda şi livrările din Algeria sunt suspendate, şi dacă Norvegia nu deschide noi depozite de gaz vitale, cererea Europei pentru gaz din alte surse ar putea creşte cu peste 50 miliarde metri cubi, a afirmat Dmitri Marincenko, director la Fitch Ratings.

“Acesta este un sfert din ceea ce Europa cumpără acum din Rusia şi jumătate din capacităţile tuturor terminalelor americane de gaz natural lichefiat (GNL) până la sfârşitul anului 2019”, a precizat el. “Piaţa europeană ar putea deveni mai atractivă pentru producătorii de GNL, chiar şi cei din SUA. Dar aceasta este de asemenea o şansă pentru Gazprom, ţinând cont de capacităţile sale de producţie excesive. După lansarea gazoductului Nord Stream 2, acesta ar putea amplifica exporturile [de gaz]”.

Pe lângă diverse obstacole la importurile de gaz în 2022, Europa s-ar putea confrunta cu dilema reducerii mai rapide a producţiei proprii de gaz, a afirmat Tatiana Mitrova, directoare a Centrului pentru Energie la Facultatea de Afaceri Skolkovo. Deşi livrările din Azerbaidjan sunt în creştere, ele nu pot compensa acest deficit. Mitrova recunoaşte că există multe scenarii pentru importurile de gaz în următorii 5-7 ani, însă Gazprom rămâne cel mai important furnizor. Totuşi, rivalul său nu este gazul din Algeria, Olanda sau Norvegia ci gazul natural lichefiat, a mai subliniat Mitrova. “Gazprom poate folosi diverse strategii, variind de la păstrarea preţului curent până la trecerea la … preţuri de dumping”, a mai precizat experta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie