Gazprom reduce cu 30% cantitatea de gaze furnizată României. "Este un mod de viaţă", declară ministrul Energiei

Compania rusă Gazprom a redus livrările de gaze către România cu 30% faţă de cantitate contractată. Potrivit declaraţiilor ministrului Energiei, Andrei Gerea, măsura se încadrează în media ultimelor luni şi nu constituie "motiv de îngrijorare special."
. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
29.12.2014

Compania rusă Gazprom a redus livrările de gaze către România cu 30% faţă de cantitate contractată. Potrivit declaraţiilor ministrului Energiei, Andrei Gerea, măsura se încadrează în media ultimelor luni şi nu constituie "motiv de îngrijorare special."

"Astfel de reduceri se încadrează în media ultimelor luni, când au mai fost reduceri cu 20-27%, este chiar 'un mod de viaţă'. Nu există motive de îngrijorare, deoarece sistemul face faţă. Vom pregăti o poziţie oficială", a spus Gerea, citat de Gândul.

Ministrul Energiei a mai precizat că în relaţia cu Gazprom există o prevedere contractuală, în limitele căreia furnizorul rus "se poate juca" cu cantităţile livrate, în marja a 30 de procente.

Întrebat ce se va întâmpla dacă situaţia se va agrava, având în vedere că prognozele indică o scădere accentuată a temperaturilor, Gerea a dat asigurări că există soluţii la care se poate recurge pentru ca populaţia să nu aibă de suferit:

”Variante sunt, fac parte dintr-un plan discutat. Există posibilităţi de înlocuire pe zona de păcură. Nu aş vrea să ajungem acolo”, a concluzionat Gerea.

Potrivit sursei citate, Guvernul anticipează noi probleme cu livrarea gazelor din Rusia şi creşte stocurile de păcură. Rezerva suplimentară de păcură va fi însă utilizată numai în situaţii critice generate de lipsa sau scăderea presiunii gazelor naturale în reţeaua naţională de transport gaze în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2015, stipulează un act normativ aprobat Guvern.

Reamintim că în ultimele luni ruşii de la Gazprom au operat în mod frecvent reduceri ale volumelor de gaze furnizate României, de fiecare dată autorităţile asigurând că populaţia nu va fi afectată şi că România este pregătită să facă faţă foarte bine acestei ierni fără ca populaţia să aibă de suferit.

Potrivit fostului ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, în octombrie România avea înmagazinate 2,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu un miliard de metri cubi de mai mult decât obligaţiile legale stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi continua să înmagazineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor