Gazoductul Iaşi – Ungheni în aşteptarea unei staţii de contabilizare a gazelor
Surprize, surprize… În momentul în care locuitorii oraşului Ungheni ar trebui deja să se folosească de gazul venit de peste Prut, aflăm că, gazoductul nu dispune de staţie de contabilizare a gazelor naturale, pe motiv că nu a fost prevăzută în proiectul iniţial, iar cel mai probabil că nici nu va fi dusă la bun sfârşit în acest an.
Văzând că se apropie alegerile parlamentare, politicienii de la Chişinău s-au grăbit să facă promisiuni cetăţenilor, aşa cum, de fapt, o fac de obicei. De data aceasta le-au promis că foarte curând se vor putea folosi de gazul venit din România, care ar fi şi la un preţ mai mic, lucru care i-a bucurat pe moldoveni.
”Proiectul iniţial al gazoductului Iaşi – Ungheni nu a prevăzut un nod de evidenţă între operatorii reţelelor de gaze. Astfel nu era posibilă, în varianta iniţială a proiectului, conectarea consumatorilor din Ungheni odată ce nu este prevăzut un sistem de contabilizare”, a declarat Anatol Morăraş, directorul tehnic al ÎS Vestmoldtransgaz, pentru agora.md.
În prezent ÎS Vestmoldtransgaz se ocupă de organizarea unui tender pentru a soluţiona această problemă şi pentru a instala, în sfârşit, acea staţie de contabilizare a gazelor naturale livrate către locuitorii oraşului Ungheni. Cei interesaţi au fost aşteptaţi să vină cu propuneri până la 17 decembrie. Acum nu ne rămâne decât să aşteptăm să fie numit un câştigător, care ulterior să ducă lucrul la bun sfârşit. Se pare însă că pentru aceasta va fi nevoie încă, de cel puţin două săptămâni, iar politicienii de la Chişinău au dat-o iarăşi în bară cu promisiunile făcute în van.
Nu trebuie să omitem faptul că întreprinderea Vestmoldtransgaz urmează să aştepte autorizaţie de la ANRE, iar Energocom, compania care se ocupă de livrarea gazelor, trebuie să semneze un contract de livrare a gazelor cu o întreprindere din România, ceea ce va tărăgăna şi mai mult lucrurile.
Precizăm că gazoductul Iaşi – Ungheni, cu o lungime de 43,2 km, cu o capacitate de 1,5 miliarde de m3 şi în valoare de 26 de mln de euro, a fost inaugurat la 27 august, iar Iurie Leancă a declarat atunci: „De la 1 septembrie gazul românesc va trece Prutul”, potrivit UNIMEDIA.