Estonia evită Rusia şi importă gaz din Lituania

(Captură Foto)

Estonia a importat săptămâna trecută prima sa cantitate de gaz natural din Lituania, prin Letonia, reducând astfel dependenţa de Rusia, a declarat luni compania letonă Latvijas Gaze.

Cantitatea de gaze a fost mică, dar a fost un test important pentru o procedură de import ce scoate din ecuaţie compania rusă Gazprom, care, până recent, s-a bucurat de un monopol asupra furnizării gazului în regiune.

Lituania încă importă o mare parte de gaze din Rusia, dar a decis să îşi diversifice sursele prin instalarea unui terminal de gaz lichefiat în Marea Baltică.

Latvijas Gaze a transportat 100.000 de metri cubi de gaz din Lituania către Estonia săptămâna trecută, în condiţiile în care Estonia a consumat anul trecut 700 de milioane de metri cubi.

Oficialii estonieni au confirmat importurile şi au declarat că analizează posibilitatea unor cumpărări suplimentare de gaz lituanian în viitor, dar au refuzat să dea mai multe detalii.

De asemenea, ministrul lituanian al energiei Rokas Masiulis a declarat că această tranzacţie arată că piaţa regională de gaze există nu numai în teorie.

Conform planificării, terminalul lituanian de gaz natural lichefiat va primi prima încărcătură comercială de 140.000 de metri cubi de gaz la sfârşitul lunii decembrie, iar alte cinci cargouri până în octombrie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe