Fenechiu dă în judecată Garda Financiară şi ANAF

Relu Fenechiu ar putea scăpa de puşcărie, anunţă presa luni. Avocaţii săi lucrează intens pentru ca PNL-istul să scape basma curată de acuzaţiile de abuz în serviciu care i s-au adus.
Relu Fenechiu (Epoch Times România)
Epoch Times România
17.09.2013

Relu Fenechiu ar putea scăpa de puşcărie, anunţă presa luni. Avocaţii săi lucrează intens pentru ca PNL-istul să scape basma curată de acuzaţiile de abuz în serviciu care i s-au adus.

Reamintim că pe 12 iulie 2013, fostul Ministru al Transporturilor a fost condamnat în instanţă la 5 ani de închisoare, cu drept de recurs. Condamnare care nu l-a demotivat în a-şi îndeplini în continuare treburile de partid şi de stat.

Din iulie până acum, Fenechiu i-a acordat consultanţă pentru privatizarea CFR premierului Ponta pe durata interimatului acestuia la Ministerul de Transporturi, s-a ocupat de reconfirmarea sa în funcţie de preşedinte al PNL Iaşi, a participat la Biroul Politic Naţional PNL, la adunările USL etc. În paralel avocaţii familiei sale au muncit şi ei ca să îşi scape clientul de condamnarea ce l-a dat jos din fotoliul ministerial.

Şi cum cea mai bună armă de apărare este atacul, avocaţii lui Fenechiu au ieşit la.. atac.

Ziarul Adevărul informează că "deşi recursul din dosarul „Transformatorul” nu a fost înregistrat încă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), avocaţii baronului ieşean au pornit războiul împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)."

Firma fostului ministru, Fene Grup Iaşi, în tandem cu Lucian Fenechiu - fratele ministrului corupt- contestă în justiţie raportul Gărzii Financiare Cluj, principala probă a acuzării în dosarul ante-menţionat.

Raportul, a căror suspendare o cer Fene Grup şi Lucian Fenechiu, a fost întocmit la 21 iunie 2010 de inspectorii Marius But, Nicolae Horea şi Sevastian Popescu de la Garda Financiară Cluj şi documentează tranzacţiile oneroase cu transformatoare făcute de firmele lui Fenechiu, informează Adevărul.

În ipoteza în care avocaţii lui Fenechiu au câştig de cauză şi raportul Gărzii Financiare este suspendat, dosarul „Transformatorul”, avocaţilor familiei Fenechiu li s-ar deschide două posibilităţi de a îi scoate basma curată pe clienţii lor.

Într-un prim scenariu, dosarul "Transformatorul", văduvit de principala probă a acuzării, ar putea fi trimis la prima instanţă, pentru rejudecare şi, în extremis, frăţii Fenechiu ar putea fi achitaţi.

În cel de al doilea scenariu, mai plauzibil, fraţii Fenechiu ar putea fi achitaţi la recurs. Suspendarea raportului Gărzii Financiare ar ducea la pierderea efectelor sale juridice, ceea ce ar duce la eliminarea sa din materialul probator luat în consideraţie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la judecarea recursului.

Rechizitoriul DNA, în temeiul căruia au fost condamnaţi Relu şi Lucian Fenechiu este întocmit, în cea mai mare parte în baza raportului Gărzii Financiare Cluj. Dacă Raportul comisarilor clujeni cade, eşafodajul acuzaţiilor contra lui Fenechiu s-ar putea prăbuşi.

Avocaţii lui Fenechiu îşi motivează acţiunea în instanţă invocând faptul că reprezentanţii Gărzii Financiare Cluj nu ar fi avut competenţa materială şi teritorială să întocmească raportul contestat, precum şi faptul că aceştia ar fi încălcat procedurile de control, întrucât nu s-au deplasat la sediul firmelor verificate şi nici nu le-ar fi cerut reprezentanţilor firmelor lui Fenechiu toate documentele fiscale relevante pentru dosar.

Toate viciile care afectează actul se leagă, acestea decurgând unul din celălalt. Astfel, faptul că sediul tuturor societăţile controlate se află în Bacău şi Iaşi a afectat în mod clar şi disponibilitatea comisarilor de a depune toate diligenţele necesare în vederea obţinerii unor date exacte, de a efectua un control faptic în mod direct, de a insera anumite menţiuni obligatorii în raport (multe dintre acestea, dată fiind superficialitatea întocmirii actului, nici nu erau cunoscute), de a respecta dreptul la apărare al contribuabililor”, se arată în acţiunea înaintată în numele lui Lucian Fenechiu şi al Fene Grup.

În demersul de demontare a acuzaţiilor la adresa fostului ministru al transporturilor, pe lângă Garda Financiară, avocaţii lui Fenechiu au mai chemat în judecată şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)... cu titlu... preventiv.

Avocaţii familiei Fenechiu au explicat că, deoarece Garda Financiară ar putea fi desfiinţată, potrivit unei Ordonanţe de Guvern din 2013, iar drepturile sale procesuale vor fi preluate de ANAF, li se pare oportun să acţioneze preventiv ANAF-ul în instanţă, astfel încât, dacă Ordonanţa de Guvern e pusă în aplicare, procesul fraţilor Fenechiu să nu sufere tegiversări.

Răspunsul Gărzii Financiare Cluj la acuzaţiile lui Fenechiu

În raportul contestat de avocaţii lui Fenechiu & Fene Grup, comisarii clujeni au documentat rezultatele investigaţiilor efectuate la toate firmele deţinute de Fenechiu şi/sau de apropiaţii ai săi, precum şi la firmele fantomă pe la care au trecut transformatoarele vechi înainte de a fi vândute pe post de transformatoare noi către SC SISEE Electrica Moldova, din Bacău.

Şi dacă avocaţii îi acuza pe comisari de superficialitate, aceştia susţin exact contrariul. Întocmirea raportului a fost un proces lung şi anevoios, afirmă comisarii, în mare parte şi datorită piedicilor pe care reprezentanţii firmelor lui Fenechiu le-au pus în calea investigaţiilor:

„Durata mare a acestuia [raportului – n.r.] se datorează atât volumului mare de documente care au trebuit să fie verificate, cât şi reticenţei de care au dat dovadă societăţile comerciale care au derulat tranzacţii comerciale cu SC SISEE Moldova, reticenţă manifestată în punerea la dispoziţie a tuturor documentelor încheiate cu ocazia derulării tranzacţiilor, chiar şi în condiţiile în care acestea au fost solicitate explicit şi în mod repetat”, au precizat comisarii clujeni.

Relu Fenechiu a refuzat să comenteze acţiunea întreprinsă în instanţă de către Fene Grup şi fratele său: "Nu vreau să comentez. Nu sunt adeptul în a face justiţie prin presă”, a declarat fostul ministru, întrebat despre procesul de la Iaşi.

Cazul Fenechiu contra Garda Financiar şi ANAF a fost alocat judecătorului Iulian Dănilă de la Tribunalul Iaşi. Garda Financiară Cluj şi ANAF vor trimite tribunalului din Iaşi întâmpinări prin care să răspundă acuzaţiilor aduse de către avocaţii fraţilor Fenechiu.

Dosarul Transformatorul

În iunie 2012, Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul "Transformatorul", fiind acuzat că prin intermediul firmelor sale a vândut transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

În acelaşi dosar au fost judecaţi şi fratele demnitarului, Lucian Fenechiu şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Euro Plus SRL Iaşi şi acţionar al SC Fene Grup SA, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Dosarul a fost finalizat de prima instanţă de la Curtea Supremă în luna iulie. Relu Fenechiu, fratele său Lucian şi omul de afaceri ieşean Bogdan Damian au primit fiecare câte o sentinţă de 5 ani. Alţi trei foşti directori de la SISEE, Ioan Turbatu, Petru Marghidan şi Petru Andronache, au fost condamnaţi şi ei la câte şase ani de închisoare, primii doi, şi respectiv şapte ani de închisoare Andronache. Prejudiciul adus de gruparea infracţională statului, conform raportului Gărzii Financiare Cluj, a fost peste 6,3 milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor