Grupul de Dialog Social: "Senatul instituie o supra-protecţie a membrilor săi"

Şedinţă de Plen la Senat
Şedinţă de Plen la Senat (Epoch Times România)

Grupul pentru Dialog Social (GDS ) protestează faţă de votul senatorilor României prin care s-a respins cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova şi acuză că "Senatul instituie o supra-protecţie a membrilor săi".

Potrivit GDS, organizaţie din care fac parte personalităţi precum Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patatievici, Andrei Cornea etc., de ceva vreme asistăm la o cooperare transpartinică având drept scop instituirea unui scut şi favorizarea unor înalţi demnitari ai statului presupuşi a fi corupţi.

Redăm integral comunicatul de presă remis de GDS.

"Grupul pentru Dialog Social protestează faţă de votul senatorilor României din data de 25 martie 2015, prin care s-a respins cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova. Votul Senatului confirmă tendinţa deja observată la votul dat în favoarea senatorului Varujan Vosganian din data de 12 februarie 2015, prin care Senatul României caută să se substituie puterii judiciare, încălcând principiul separaţiei puterilor în stat consfinţit de Constituţia României. Într-adevăr, prin interpretarea abuzivă a articolului 72 din Constituţie, îngrădind libertatea justiţiei şi a organelor de anchetă în legătură cu “fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”, Senatul instituie o supra-protecţie a membrilor săi, profund condamnabilă în ochii societăţii civile.

În locul unei atitudini care să faciliteze demascarea şi sancţionarea neîntârziată a corupţiei de care sunt bănuiţi unii membri ai Parlamentului, asistăm de ceva vreme (este de menţionat şi votul Camerei Deputaţilor în favoarea lui Laszlo Borbely, dat la 11 martie 2015) la o cooperare transpartinică având drept scop instituirea unui scut şi favorizarea unor înalţi demnitari ai statului presupuşi a fi corupţi. Senatul ar trebui să-şi amintească faptul că, potrivit Constituţiei, art. 16, “cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări şi nimeni nu este ignore presus de lege”.

Grupul pentru Dialog Social aduce aminte Parlamentului României că deputaţii şi senatorii trebuie să-şi exercite drepturile şi obligaţiile ca într-o vitrină în faţa naţiunii şi să nu tolereze nici o tentativă de sustragere în relaţia cu justiţia. Cum constituţia României prevede separaţia puterilor în stat, Parlamentul nu trebuie să se opună liberului mers al justiţiei. Faptul de a-şi imuniza membrii împotriva bunului mers al justiţiei este un abuz de putere. În acest sens regulamentul Senatului privitor la ridicarea imunităţii ni se pare o încălcare a Constituţiei.

O continuare a acţiunilor de acest fel, prin care parlamentarii îşi acordă privilegii faţă de cetăţeanul obişnuit se află în contradicţie cu aspiraţiile societăţii româneşti şi cu menirea şi rostul Parlamentului României, aduce cu sine în chip inevitabil decredibilizarea totală a membrilor Parlamentului, în faţa cetăţenilor, şi va face ca organizarea neîntârziată de alegeri anticipate să devină o necesitate morală." scriu reprezentanţii GDS.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.