Furie pe străzile Franţei. Mii de manifestanţi protestează împotriva lui Macron

Protest antiguvernamental în oraşul francez Lille, 22 martie 2018. (Philippe Huguen/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
23.03.2018

După reformele naţionale adoptate joi de preşedintele francez Emmanuel Macron, mii de oameni au ieşit în stradă în mai multe oraşe din Franţa. În Paris şi Nantes forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor furioşi.

În Paris, studenţii s-au ciocnit cu forţele de ordine ale poliţiei, care au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.

Poliţiştii din Nantes au folosit de asemenea gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor.

Profesori, mecanici de tren şi controlori de trafic aerian din întreaga ţară au plecat joi de la locurile de muncă, perturbând transporturile şi serviciile publice. Aceasta a fost o manifestare a furiei publice faţă de planurile de reformă ale preşedintelui Emmanuel Macron.

Sindicatele au declarat că una din patru şcoli primare s-a alăturat greviştilor, iar muncitorii din sectorul gazelor şi electricităţii au participat la proteste, astfel încât generarea electricităţii a scăzut cu peste 3 GW, echivalentul a trei reactoare nucleare.

Aproximativ 150 de marşuri, inclusiv două mitinguri, au fost programate joi în Paris, începând cu ora locală 1300 GMT.

Sondajele de opinie prezintă un paradox: majoritatea alegătorilor susţin greva, dar o majoritate şi mai mare susţin reformele, inclusiv reducerea numărului de angajaţi în sectorul public şi introducerea de salarii pe bază de merit.

Sindicatele s-au luptat să scoată pe străzi oameni în ultimele câteva luni, dar acesta este primul protest împotriva lui Macron la care participă împreună angajaţi ai sectorului public şi personal feroviar.

Greva de amploare de joi a dus la anularea a 60% dintre trenurile de mare viteză, a 75% dintre trenurile inter-city şi a aproximativ 30% dintre zborurile de pe aeroporturile din Paris.

Guvernul – care a modificat anul trecut legile privind sectorul muncii şi pune la cale o serie de alte reforme sensibile, inclusiv asigurarea de şomaj – a declarat că îşi susţine planurile şi va monitoriza protestele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor