Furia creşte în China. Protestele se răspândesc: Jos Partidul Comunist Chinez, jos Xi Jinping!

Proteste in China
Proteste in China (Captura video)

Protestele faţă de restricţiile severe impuse de regimul comunist de la Beijing cu privire la COVID-19 s-au extins duminică în mai multe oraşe, inclusiv în centrul financiar Shanghai, după aproape trei ani de pandemie, cu un nou val de furie provocat de un incendiu mortal care a avut loc în vestul îndepărtat al ţării.

Incendiul de joi, care a ucis 10 persoane într-o clădire înaltă din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, a stârnit o furie publică generalizată. Mulţi internauţi au presupus că rezidenţii nu au putut scăpa la timp deoarece clădirea era parţial închisă ca măsură în cadrul politicii zero-Covid, lucru negat de oficialii oraşului.

Incendiul a alimentat un val de nesupunere civilă, inclusiv vineri în Urumqi, fără precedent în China continentală de când Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu un deceniu, scrie Reuters.

În Shanghai, cel mai populat oraş din China, locuitorii s-au strâns sâmbătă seara aprinzând lumânări în memoria victimelor, apoi adunarea s-a transformat într-un protest la primele ore ale zilei de duminică.

În timp ce un grup mare de poliţişti privea, mulţimea ţinea în mâini coli albe de hârtie - un simbol al restricţiilor din întreaga Chină!, potrivit unui videoclip distribuit pe reţelele de socializare.

La un alt moment dat, un grup mare a început să strige: "Jos Partidul Comunist Chinez, jos Xi Jinping", potrivit martorilor şi înregistrărilor video, într-un protest public rar întâlnit împotriva conducerii ţării.

Poliţia a încercat în unele momente să disperseze mulţimea.

În alte imagini se văd/aud oamenii scandând: "Fără teste PCR, vrem libertate!" şi "Libertate! Libertate!".

Alte imagini postate pe reţelele chinezeşti de socializare arată o bucată de hârtie lipită de un stâlp de iluminat de pe tronsonul de mijloc al şoselei Urumqi din Shanghai cu mesajul: "Pentru prietenii noştri din Urumqi: vă iubesc aşa cum iubesc acest drum, aşa cum îmi iubesc familia. 26 noiembrie, 22."

Fotografiile şi videoclipurile care circulă pe reţelele de socializare chinezeşti, văzute de The Guardian, au fost rapid eliminate de cenzorii de internet, dar multe au continuat să circule pe Twitter, care este blocat în China.

Protestele au avut loc după ce, vineri, a izbucnit o demonstraţie în Urumqi, capitala regională a regiunii Xinjiang, situată în vestul extrem al ţării, unde cel puţin 10 persoane au murit şi alte nouă au fost rănite cu o zi înainte într-un incendiu într-o clădire rezidenţială. Mulţi cred că au murit pentru că nu au putut scăpa din cauza restricţiilor Covid - o afirmaţie pe care guvernul local a negat-o.

Potrivit fotografiilor şi videoclipurilor de pe Sina Weibo, care au fost şterse ulterior, în Universitatea de Comunicare din China din Nanjing, în estul Chinei, doi studenţi au ridicat sâmbătă foi albe de hârtie într-o piaţă din campus. Noaptea, acestora li s-au alăturat mulţimi de studenţi care şi-au aprins telefoanele mobile şi au cântat imnul naţional cu versurile "Ridicaţi-vă, cei care refuzaţi să fiţi sclavi". Ei au scandat: "Zece mii de ani pentru popor. Fie ca morţii să se odihnească în pace!".

Unul dintre tineri a fost aclamat de mulţime în timp ce spunea: "Am fost un laş, dar astăzi trebuie să vorbesc pentru cei care au pierit!".

Printre alte imagini care au circulat pe reţelele de socializare se remarcă cea a unui tânăr care stă în faţa a ceea ce pare a fi o staţie de testare Covid, ţine în mână o bucată de hârtie pe care scrie: "Nu, nu, nu: 'Comemorarea îndurerată a victimelor incendiului din 24 noiembrie'".

Referindu-se la o serie de tragedii care au avut loc din cauza restricţiilor Covid, o pancartă purtată pe spatele tânărului spune: "Am fost în autobuzul care s-a răsturnat... Am fost printre cei care au mers sute de kilometri pe jos [pentru a scăpa], am fost persoana care a sărit spre moarte, am fost persoana care a fost prinsă în foc - dacă nu am fost printre aceşti oameni, următorul voi fi eu".

Utilizatorii reţelelor de socializare spun că era de la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept din Nord-Vest, dar identitatea sa nu a putut fi verificată.

În Shanghai, mesajul "Nu rămâneţi tăcuţi" a fost vopsit cu spray pe un panou roşu care sărbătorea cea de-a 70-a aniversare a Universităţii de Ştiinţe Politice şi Drept din China de Est.

La Academia de Film din Qingdao, în estul Chinei, pe o bucată de hârtie lipită la intrare se putea citi: "În doliu pentru victimele incendiului din 24 noiembrie. Nu deveniţi indiferenţi. Nu rămâneţi tăcuţi. Nu uitaţi".

The Guardian a verificat locaţiile acestor imagini.

Imagini video care ar fi fost filmate şi în Beijing arată oameni care cântă "Internaţionala" şi scandează "Libertate sau moarte!" în faţa unui complex de locuinţe în timpul nopţii. Locaţia nu a putut fi confirmată.

O înregistrare video, care se presupune că a fost filmată în Guangzhou, arată mulţimea care dărâmă barierele de izolare într-un complex de locuinţe, în timp ce o alta - care se presupune că a fost filmată în Tongzhou, în apropiere de Beijing - arată, de asemenea, mulţimea care zdrobeşte barierele de izolare în timp ce scandează "Nu testelor PCR". Locaţiile acestora nu au putut fi verificate în mod independent.

China Digital Times, un site de ştiri cu sediul în SUA, a raportat că au avut loc proteste şi la Academia de Arte Frumoase din Xi'an, în nord-vest, şi la Universitatea de Limbi Străine din Sichuan, în sud-vest.

"În această seară, strălucirea a pătruns în noapte", era o postare pe reţelele de socializare cenzurată rapid. "Totul este pe cale să înceapă".

Apelurile telefonice către Ministerul Securităţii Publice din China şi Biroul de Securitate Publică din Shanghai au rămas fără răspuns duminică dimineaţa.

Profesorul Chung Kim-wah, cercetător în ştiinţe sociale care a lucrat anterior la Universitatea Politehnică din Hong Kong, a declarat că, deşi sunt răspândite, este puţin probabil ca aceste proteste locale la scară mică să ameninţe guvernul central. El se aştepta ca guvernul să folosească atât strategii pentru calmare, cât şi represiunea pentru a dezamorsa nemulţumirea.

"Trebuie să observăm dacă sloganurile anti-Xi se vor răspândi, dar Xi ar putea transfera responsabilitatea [către autorităţile locale], deoarece [guvernul central] poate spune că guvernele locale sunt cele care au aplicat în mod excesiv" restricţiile Covid, a menţionat el, referindu-se la un anunţ guvernamental din 11 noiembrie care a relaxat unele restricţii şi a îndemnat oficialii locali să se abţină de la restricţii nediscriminatorii ale Covid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe