Scandalul cărnii de cal reapare în Europa (New York Times)

După ce a dispărut scurt timp din atenţia publicului, scandalul cărnii de cal a reapărut, miercuri, după o alertă privind 50.000 de tone de carne vândute în Europa şi o retragere de pe rafturi a unui produs britanic, în care s-a descoperit prezenţa unui medicament de uz veterinar interzis în lanţul alimentar, relatează New York Times.
(SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.04.2013

După ce a dispărut scurt timp din atenţia publicului, scandalul cărnii de cal a reapărut, miercuri, după o alertă privind 50.000 de tone de carne vândute în Europa şi o retragere de pe rafturi a unui produs britanic, în care s-a descoperit prezenţa unui medicament de uz veterinar interzis în lanţul alimentar, relatează New York Times.

Marţi seara, în Marea Britanie, lanţul Asda, deţinut de Walmart, a anunţat retragerea de pe piaţă a conservei de carne 'Smart Price Corned Beef'. Produsul fusese scos de pe rafturi în luna martie, după ce testele iniţiale indicaseră prezenţa unor urme de carne de cal. În urma testelor suplimentare, s-a descoperit însă că produsul conţinea şi doze foarte mici de fenilbutazonă, un medicament veterinar destinat în principal cailor.

'Asda retrage acest produs şi orice persoană care găseşte un 'Smart Price Corned Beef' nu ar trebui să-l mănânce', se indică într-un anunţ postat pe site-ul companiei, care adăugă însă că riscul pentru sănătate este extrem de redus. Consumatorii au fost rugaţi, de asemenea, să returneze produsul magazinelor.

Anunţul reprezintă un nou episod în scandalul cărnii de cal din produsele de carne de vită. Până marţi, nu a existat nicio sugestie că vreunul din produsele vândute în Marea Britanie ar fi reprezentat un risc pentru sănătate.

Opt cai sacrificaţi în Marea Britanie pentru consumul uman au fost testaţi pozitiv cu fenilbutazonă şi, deşi o parte din carne a fost exportată în Franţa, ea nu a fost folosită în alimentele britanice, potrivit autorităţilor.

Testele pentru detectarea fenilbutazonei durează mai mult decât cele de testare a ADN-ului de cal - acesta fiind motivul pentru care produsul Asda a fost retras de pe rafturi luna trecută, cu mult înainte de descoperirea unor urme de fenilbutazonă care au determinat anunţul de marţi.

Agenţia britanică pentru Standarde Alimentare (ASA) a declarat că produsul 'Smart Price Corned Beef' conţinea 'un nivel foarte scăzut' de fenilbutazonă (patru părţi pe miliard), fiind de altfel singurul produs din carne în care a fost descoperit medicamentul. Nivelul de fenilbutazonă din acest produs din carne de vită este 'considerabil mai mic' decât cel descoperit recent în 9.000 de carcase conţinând carne de cal, în care proporţia era de 1.900 de părţi pe miliard, a declarat agenţia.

Industria alimentară britanică a testat până în prezent circa 5.400 de produse din carne de vită, în aproximativ 1% dintre acestea fiind descoperite urme de carne de cal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor