Fukushima: extragerea miezului radioactiv poate produce o catastrofă
alte articole
Dezastrul de la Fukushima este încă în curs de desfăşurare. În luna noiembrie, când se va începe o noua etapă de dezafectare a Centralei, s-ar putea vedea adevăratele proporţii ale tragediei, o tragedie până în prezent mascată.
Experţii nucleari pun în alertă populaţia lumii, iar mass-media locală se declară foarte îngrijorată din cauza pasului următor.
"În luna noiembrie, TEPCO (compania japoneză de electricitate care exploatează instalaţia) intenţionează să înceapă delicata operaţie de scoatere a combustibilului uzat din reactorul numărul 4, care emite radiaţii de 14.000 de ori mai mari ca cele eliberate de bomba atomică de la Hiroshima (...). Consecinţele ar putea fi mult mai grave decât orice accident nuclear văzut vreodată în lume, alertează Japonia Times. "Fiecare din aceste situaţii ar putea duce la emisii masive de nuclee radioactive în atmosferă, punând în pericol grav o mare parte din Japonia, inclusiv Tokyo şi Yokohama şi chiar şi ţările vecine".
Dar, de ce este această situaţie încă atât de dificilă? Şi de ce recuperarea ar putea duce la un dezastru? Esenţa problemei, potrivit experţilor, se află în bazinele de combustibil. Operaţiunea de curăţare ar trebui să permită îndepărtarea a aproximativ 400 de tone de combustibil uzat, foarte radioactiv, dar acest lucru presupune "atingerea" şi "mutarea" substanţei radioactive aflate într-un echilibru extrem de precar.
În cazul în care, în timpul lucrărilor, unul dintre bazine se prăbuşeşte sau ia foc, s-ar putea declanşa un dezastru pentru umanitate. Radiaţiile s-ar răspândi foarte repede şi în cantităţi uriaşe în atmosferă, care ar ieşi apoi aproape în totalitate de sub control. Un scenariu apocaliptic, care, se pare, nu este doar o posibilitate trecută, ci una prezentă.
Din cauza daunelor cauzate de cutremur şi tsunami-ul ulterior din 11 martie 2011, operaţiunile vor fi manuale, fără a putea să recurgă la echipament computerizat, care ar asigura o mai mare securitate. Oricum, o sarcină care trebuie să se realizeze în mod obligatoriu este repararea bazinelor, care, în starea în care se află la acest moment, eliberează în continuu poluanţi în apele Pacificului.
TEPCO prevede aproximativ un an pentru îndepărtarea materialelor asamblate, a raportat purtătorul de cuvânt Yoshikazu Nagai. Şi aceasta este doar una dintre primele etapele care vor duce la desfiinţarea completă a instalaţiei - care este de aşteptat să fie finalizată în termen de aproximativ 40 de ani, cu un cost care se va ridica la 11 miliarde de dolari.