Fukushima: a treia scurgere de apă radioactivă de la un rezervor subteran

Situatia la centrala nucleara de la Fukushima nu mai poate fi controlata.
Situatia la centrala nucleara de la Fukushima nu mai poate fi controlata. (STR / AFP / Getty Images)

Tepco, organul de conducere al centralei nucleare Fukushima, a declarat că s-a constatat a treia scurgere de apă radioactivă de la un rezervor subteran din sistem, după altele două deja înregistrate cu câteva zile în urmă, nefiind încă identificată cauza, relatează TM News.

Până în prezent, s-au înregistrat pierderi de cel puţin 120 de tone de apă contaminată prin deversările care au avut loc din cele trei rezervoare de stocare subterane. Aceste rezervoare sunt bine echipate cu trei straturi de materiale speciale, menite a preveni infiltraţiile.

Ca rezultat, Ministerul japonez al Industriei a interpelat Tepco, cerându-i o soluţie cât mai urgent posibil. Nu se exclude ipoteza că ar putea fi un defect de proiectare a rezervoarelor.

Având în vedere distanţa care separă aceste rezervoare de ocean, Tepco consideră că este puţin probabil ca apa contaminată să ajungă în mare. Cu toate acestea, pentru a evita orice operaţiuni cu riscuri suplimentare a început pomparea apei din rezervoarele considerate defecte spre celelalte care până în prezent nu au prezentat probleme.

Rusia s-a declarat "preocupată" de scurgerile de apă radioactivă de la Fukushima, grav afectată de cutremur şi tsunami-ul care a urmat după, în luna martie 2011.

"Situaţia nu poate fi decât îngrijorătoare, având în vedere apropierea geografică a celor două ţări. Aceste pierderi dovedesc că japonezii nu sunt în măsură să rezolve problema, şi din moment ce nu permit specialiştilor străini intrarea în centru, este o situaţie "neplăcută", a declarat şeful serviciilor de sănătate din Rusia, Ghenadi Onichshenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe