Japonia marchează a doua comemorare a catastrofei de la Fukushima

Copii care sărbătoresc Ziua Tatălui
Copii care sărbătoresc Ziua Tatălui (Athit Perawongmetha / Getty Images)

Copiii au lansat baloane pentru a omagia victimele dezastrului de la Fukushima, în timpul celei de-a doua ceremonii de comemorare ce a avut loc pe data de 10 martie, în Minamisoma, Japonia.

Cel puţin 19.000 de oameni au murit în cutremurul, tsunamiul şi incidentul nuclear ulterior de la Fukushima, Japonia. Dezastrul a început pe 11 martie 2011. Acesta a fost cel mai grav accident nuclear de la Cernobîl din Ucraina, din 26 aprilie 1986.

Greenpeace a sponsorizat o zi mondială de acţiune. Protestatarii s-au adunat în faţa parlamentului japonez şi au plantat cireşi la centralele nucleare din întreaga lume. Greenpeace a raportat că zeci de mii de protestatari s-au adunat în faţa parlamentului japonez pentru a cere despăgubiri mai mari pentru victimele incidentului nuclear şi restricţii privind centralele nucleare.

Oamenii au plantat cireşi în Prefectura Fukushima şi la centrala nucleară Duke Energy's Harris din Carolina de Nord.

"Nu putem opri dezastrele naturale, dar le putem preveni pe cele produse de om", a scris Junichi Sato de la Greenpeace Japonia pe blogul de ştiri al organizaţiei.

"Nu putem da înapoi oamenilor de la Fukushima ceea ce au pierdut", a adăugat el, "dar putem lua atitudine împreună şi ne putem asigura că vor primi compensaţii, că vor fi păstraţi în memorie şi că nimeni nu va mai trece printr-un colaps nuclear vreodată".

Guvernul american a trimis în Japonia după dezastru Operaţiunea Tomodachi - singura operaţiune militară bilaterală majoră a guvernului cu Japonia. Departamentul Apărării a trimis 24.000 de persoane, 190 de aeronave şi 24 de nave militare pentru a sprijini asistenţa umanitară şi eforturile de ajutorare în caz de catastrofe.

"Continuăm să fim inspiraţi de poporul japonez, care a tratat o pierdere de neimaginat cu un curaj extraordinar", a scris preşedintele Barack Obama într-o declaraţie din martie 2012, cu ocazia primei comemorări a dezastrului. "Rezistenţa şi hotărârea lor de a deveni şi mai puternici decât înainte este un exemplu pentru noi toţi."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe