La 100 ani de la formarea Armatei Roşii, Tiraspolul organizează evenimente de "glorificare"

Statul Major al Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse a lansat în regiunea separatistă din stânga Nistrului cursuri individuale de pregătire a militarilor prin contract, din care 50-65 % sunt originari din Republica Moldova, a declarat Rosian Vasiloi.
Pregătirile pentru sărbătoarea "Ziua Apărătorului Patriei" la Tiraspol
Pregătirile pentru sărbătoarea "Ziua Apărătorului Patriei" la Tiraspol (rosianvasiloi.blogspot.md)
Maria Maevschi
27.02.2018

Ca şi în perioada precedentă, Trupele de ocupaţie ale Federaţiei Ruse (TOFR) au desfăşurat şi săptămâna trecută exerciţii militare în regiunea separatistă transnistreană, accentul principal fiind pus totuşi pe sărbătoarea "Apărătorul Patriei", eveniment de "glorificare a Armatei Roşii", propagandă şi manipulare în localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Tighina.

Dedicat aniversării a 100 de ani de la formarea Armatei Roşii, cu un iz propagandistic enorm, concursul "Haideţi Băieţi" (ru.«А ну-ка, парни!»), a implicat militarii TOFR care au participat atât la organizarea cât şi la jurizarea concursului desfăşurat între unităţile de învăţământ şcolar al municipiului Tiraspol.

„Statul Major al Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse (DMVFR) a lansat cursuri individuale de pregătire a militarilor prin contract. Conform legendei, fiecare militar va trece cursul intensiv în condiţiile de iarnă şi va învăţa elementele de bază ale supravieţuirii în condiţii extreme.

În termen de patru săptămâni militarii îşi vor îmbunătăţi abilităţile practice în domeniul tactic, de foc, de recunoaştere, de geniu, militar-medical, topografie militară etc. TOFR fac parte din DMVFR şi sunt completaţi 100 % cu militari pe baza de contract, dintre care între 50 şi 65 % sunt originari din Republica Moldova”, a scris expertul în politici de securitate de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) ”Viitorul”, Rosian Vasiloi, pe blogul său.

Potrivit expertului, Trupele Paramilitare ale Regimului Separatist (TPMRS) şi-ar fi intensificat circulaţia în Zona de Securitate a coloanelor militare, în special pe drumul Râbniţa-Dubăsari-Tiraspol.

Tehnica militară cu seria 93 şi cu simbolul "MC", care creează iluzia de apartenenţă la pretinsele forţe de pacificare, aparţine TOFR. „În realitate, pentru a masca deplasarea trupelor, muniţiilor şi tehnicii militare pe toată tehnica din dotarea TOFR, dar să nu excludem şi a TPMRS, au fost plasate simbolurile "MC"”, a punctat Rosian Vasiloi.

Totodată, expertul în politici de securitate a precizat că deşi se află în Zona de Securitate, drumul Râbniţa-Dubăsari-Tiraspol nu este monitorizat de către OSCE şi observatorii militari, nemaivorbind de Comisia Unificată de Control (CUC) care nu poate discuta întrebarea cu privire la lansarea construcţiei unui pretins terminal vamal la Gura Bâcului-Bâcioc, subiect abordat recent de către autorităţile de pe cele două maluri ale Nistrului.

„Atunci când se semna acel protocol, sau când domnul Filip se saluta pe pod cu penalul separatist Krasnoseliski nu s-a ştiut despre intenţiile lor? Între timp Oleg Belyakov, şeful delegaţiei transnistrene în Comisia Unificată de Control circulă nestingherit pe malul drept al Nistrului, foloseşte cu regularitate Aeroportul Internaţional Chişinău pentru deplasările lui îndelungate la Moscova şi Sankt-Petersburg, dar şi vacanţele pe timp de vară în Turcia (Antalia) şi iarnă în Egipt. Dar pe malul Nistrului vacanţă se poate organiza? Sau sancţiuni în privinţa celor care sfidează Republica Moldova, care împiedică libera circulaţie a persoanelor şi mijloacelor de transport? Nu, la noi asta nu e posibil”, a conchis expertul IDIS „Viitorul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor