Fraudă de proporţii la bacalaureat, la comanda unui inspector general

Incidente la Colegiul Naţional Ion Luca Caragiale,în momentul afişării listelor cu rezultatele examenului de bacalaureat 2012.Un bodyguard a bruscat caţiva elevi care doreau să se uite pe liste (Epoch Times România)
Ana Ion
12.01.2025

O anchetă desfăşurată de procurorii anticorupţie a dezvăluit o fraudă masivă în cadrul examenului de bacalaureat din 2023, desfăşurat în judeţul Mureş. Informaţii obţinute de Hotnews.ro din 13 dosare aflate pe rolul Tribunalului Mureş evidenţiază amploarea acestui caz.

Principalul suspect în această investigaţie este Sabin Gavril Păşcan, fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, care a demisionat în vara anului trecut, înainte ca DNA să anunţe oficial că este sub urmărire penală.

În acest caz, alături de Păşcan, sunt acuzate alte 60 de persoane, printre care se numără cadre didactice şi elevi care au primit soluţiile la subiecte în timpul examenului. Profesorii din comisiile de examen sunt acuzaţi că furnizau răspunsurile elevilor prin intermediul foilor de ciornă. Treisprezece dintre inculpaţi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Tribunalul Mureş a tratat diferit dosarele, deşi acuzaţiile aduse sunt similare, vizând utilizarea ilegală a informaţiilor confidenţiale. În două cazuri, judecătorul a refuzat condamnarea profesorilor care şi-au recunoscut faptele, motivând că soluţiile neoficiale nu pot fi clasificate drept informaţii confidenţiale. DNA a contestat aceste decizii.

În alte trei cazuri, instanţa a admis acordurile şi a dispus condamnarea profesorilor pentru folosirea informaţiilor nedestinate publicului, transmise către unii candidaţi în timpul examenului.

Ancheta în cazul fostului inspector general al ISJ Mureş continuă, el nefiind încă trimis în judecată.

Frauda descoperită în 2023 nu este un incident izolat. În 2020, profesorii din Alba, corectând lucrările elevilor din Mureş, au constatat că 32 de lucrări la limba română erau identice. Acest caz nu a generat o anchetă penală, singura măsură fiind eliminarea elevilor implicaţi din examen.

Situaţia din 2023 în judeţul Mureş scoate la iveală cum o metodă de fraudare a bacalaureatului a fost coordonată de cel care ar fi trebuit să asigure corectitudinea desfăşurării examenului – şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor