Streleţ: Demisia îl face pe Drăguţanu responsabil de situaţia din întreg sistemul bancar
alte articole
Primul ministru Valeriu Streleţ şi-a exprimat luni opinia personală faţă de demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), potrivit căreia acesta a plecat într-un moment nu tocmai potrivit, având în vedere apropierea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi pregătirile pentru semnarea unui contract cu compania Kroll pentru cea de-a doua fază a investigaţiei fraudei din sistemul bancar, relatează Jurnal md.
„Decizia domniei sale de a prezenta cererea de demisie este una responsabilă, curajoasă chiar, pentru că dumnealui îşi asumă astfel responsabilitatea situaţiei din sectorul bancar. Şi nu doar de la cele trei bănci, ci din întregul sistem bancar. Deocamdată, această decizie nu produce efecte, deoarece, conform legii, există un termen până la demisia propriu-zisă. Aşa că toată responsabilitatea sectorului bancar rămâne încă pe seama domniei sale şi sper să-şi facă datoria cu responsabilitate”, a afirmat Streleţ în cadrul unui briefing, susţinut după anunţul făcut de Dorin Drăguţanu.
În opinia premierului, gestul lui Drăguţanu „ridică semne de întrebare, decizia fiind anunţată în ajunul vizitei FMI. Chiar dacă am comunicat cu reprezentanţii locali ai FMI şi le-am spus că Dorin Drăguţanu este încă în deplină funcţie, iar până ajunge interimar mai durează, oricum anunţul dumnealui ar putea afecta procesul de negocieri cu FMI”.
„Săptămâna trecută au avut loc cu succes negocieri cu compania Kroll, urmând să fie semnat un contract. Conduita dlui guvernator de a-şi declina împuternicirile într-un moment crucial, când urma să fie semnat contractul cu Kroll, poate fi un factor de tărăgănare. Este opinia mea personală”, a adăugat Streleţ.
Făcând referire la presiunile politice asupra Băncii Naţionale, premierul consideră că e firesc ca faţă de BNM să existe întrebări, „odată ce în sectorul bancar s-au întâmplat asemenea probleme grave, cu reacţii în lanţ şi probleme în alte sectoare. E firesc să ne întrebăm ce se întâmplă. De fiecare dată am menţionat că locul pentru dezbateri privind prestaţia BNM e Parlamentul şi că deciziile privind o eventuală rocadă, schimbare la conducerea BNM trebuie să le ia Parlamentul. Nu consider că asemenea declaraţii pot fi calificate drept presiuni politice. Fiind întrebat direct de mai multe ori ce cred despre cursul valutar, am spus că nu există premise pentru deprecierea rapidă a leului şi că BNM are instrumente pentru a ţine situaţia sub control, ceea ce nu pot considera ingerinţă în activitatea Băncii Naţionale. Orice indicaţii pe care BNM le-ar fi considerat nelegitime sau în afara ariei de competenţă a Guvernului puteau fi respinse, cum s-a făcut anterior. Să invoci că Guvernul vine să dea indicaţii e cel puţin neserios şi lipsit de responsabilitate”.
O astfel de reacţie a premierul vine după ce luni, Dorin Drăguţanu a anunţat că demisionează din funcţia de Guvernator al Băncii Naţionale împreună cu viceguvernatorul Băncii Centrale, Marin Moloşag, declarând că politicienii tergiversează negocierile cu compania internaţională Kroll.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.