Cum să furi miliarde: Raportul Kroll nu este decât un rezumat al informaţiilor de la BNM

Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova
Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova (wikimedia.org / Andrian_Candu)

După evenimentele petrecute în ultima perioadă în Republica Moldova, guvernanţii au decis să arate că le pasă, astfel că marţi 5 mai, Adrian Candu, Preşedintele Parlamentului a decis să publice pe blogul personal raportul companiei Kroll. Din acest raport se poate remarca faptul că gaura financiară dată celor trei bănci - de Economii, Socială şi Unibank - ajunge la 18 miliarde de lei, dintre care 13,3 miliarde constituie creditele neperformante acordate, iar 4,7 miliarde – dobânzile neachitate.

Deşi din raport se observă că principalul autor al furtului apare a fi controversatul om de afaceri Ilan Shor, potrivit Jurnal TV, auditorii internaţionali au precizat că concluziile sunt bazate doar pe informaţiile oferite de BNM, fiind insuficiente pentru a stabili beneficiarul final. Raportul ar trebui considerat doar un rezumat al informaţiilor oferite de Banca Naţională, cu privire la acţiunile care au dus la colapsul celor trei bănci.

Ilan Shor se evidenţiază în acest raport, datorită împrumuturilor neperformante luate pentru cinci firme care îi aparţin. Pe lângă numele lui, în document mai apar şi alte persoane, atât din Moldova, cât şi din Cipru, Marea Britanie şi Federaţia Rusă, printre care şi o persoană apropiată interpretei ruse Jasmin, soţia lui Ilan Shor.

„Constatările angajaţilor companiei Kroll nu pot fi de la sine o probă. În baza acestui raport nu poate fi condamnată o persoană. Pentru ca informaţiile, care au fost consultate de Kroll să fie puse pe masa instanţei şi să stea la baza unei condamnări, ele trebuie aduse în concordanţă cu legea RM şi să fie stabilite prin probe”, a declarat şeful Procuraturii Anticorupţie, Eduard Harunjen, fiind solicitat de Jurnal TV să comenteze rezultatele anchetei efectuate de americani.

În acest moment, Ilan Shor este principalul suspect în dosarul penal deschis pe marginea furtului de miliarde.