Chişinău: scandalul miliardului furat. Guvernatorul Băncii Naţionale din RM şi-a dat demisia

Guvernatorul şi vice-guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) şi-au depus demisiile în urma scandalului miliardului furat
(BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Maria Maevschi
21.09.2015

Dorin Drăguţanu nu mai este guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Luni, la ora 10:00 dimineaţa, acesta a pus pe masa preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, cererea de demisie. Anunţul a fost făcut de Drăguţanu în cadrul unei conferinţe de presă, iar împreună cu el a mai plecat şi viceguvernatorul băncii centrale, Marin Moloşag, anunţă Jurnal.md.

„Demisia noastră este un răspuns impus de unii politicieni care ne-au presat să demisionăm pentru că nu ar fi găsit motivele legale pentru a ne demite în Parlament. De aceea au ales această metodă murdară. Timpul va arăta cine stă în spatele acestor atacuri. Pentru asta mai trebuie puţină răbdare să aşteptăm investigaţiile Kroll care vor arăta cine a făcut frauda la Banca de Economii şi cum au fost ascunse urmele”, este de părere Dorin Drăguţanu.

În opinia lui Drăguţanu, „a venit momentul când politicienii trebuie să răspundă pentru acţiunile lor, pentru modul în care încearcă să destabilizeze activitatea de la BNM. Faza a doua de investigaţiei la BEM nu este dorită de ei, ştiu că nu o pot opri”, motiv pentru care tergiversează negocierile cu compania internaţională Kroll.

Anterior, premierul Valeriu Streleţ a declarat că reprezentanţii Kroll cer prea mult pentru a investiga în continuare furtul de la Banca de Economii (BEM), lucru pentru care a fost criticat în cadrul conferinţei de presă de luni de către Drăguţanu. Nu a fost trecut cu vederea nici Andrian Candu, care, la începutul lunii mai, a publicat pe blogul său raportul draft Kroll, punând Guvernatorul BEM într-o „situaţie jenantă”.

„Cum poţi acuza că sunt scumpi când negocierile nici nu s-au finalizat? Compania are politica sa de preţuri. Kroll nu s-a retras, dar va veni cu propuneri constructive pentru a continua investigaţiile. E uşor să acuzi acum BNM când ai surse mediatice, să eviţi să spui cum ai pus presiune pe BNM ca să nu se bage la BEM. Atunci când a fost publicat raportul am fost în situaţie jenantă în faţa celor de la Kroll”, a punctat Dorin Drăguţanu.

Conform legislaţiei RM, Dorin Drăguţanu rămâne la BNM încă trei luni, timp în care va asigura interimatul funcţiei. Totodată, demisia sa trebuie să fie acceptată de Parlament, anunţă sursa citată.

Precizăm că Dorin Drăguţanu a fost numit guvernator al BNM la 6 noiembrie 2009, din partea Partidului Liberal, înlocuindu-l pe Leonid Talmaci, care s-a aflat la cârma BNM timp de 18 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor