Frătean consideră că situaţia de la UMF Târgu Mureş este similară cu întâmplările din 19-20 martie 1990

Epoch Times România
20.03.2012

Preşedintele PSD Mureş, Alexandru Pătru Frătean, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă că vede oarecare similitudini între situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, pe care o consideră ca fiind "o campanie electorală deşănţată", şi ceea ce s-a întâmplat în acest municipiu pe 19-20 martie 1990.

"Nu pot să uit că azi e 20 martie şi chiar dacă foarte multă lume încearcă să treacă peste acest subiect făcându-se că nu a existat. Nu cred că e bine să considerăm că 20 martie nu a existat în Târgu Mureş. Va trebui să ne amintim ce a fost atunci ca să nu se mai întâmple aşa ceva. Din punct de vedere personal, acum 22 de ani mi-a murit un vis. Pe educaţia şi pe formaţia pe care am avut-o am crezut că în Târgu Mureşul meu aşa ceva nu se poate întâmpla, am crezut că putem convieţui constructiv, respectându-ne unii pe alţii şi constat şi astăzi, după 22 de ani, pretenţii exagerate care mai mult incită decât rezolvă probleme din partea conaţionalilor noştri (...) Este o campanie electorală deşănţată din aceste puncte de vedere şi care se întâmplă pe 20 martie. Este neplăcut, nu credeam că după atâţia ani vom retrăi sentimente atât de dureroase pentru noi toţi", a arătat Frătean.

Acesta a spus că în timpul conflictului interetnic de la Târgu Mureş din 19-20 martie a fost şi o "bâlbâială a autorităţilor", dar că provocările şi acţiunea care a dus la acel fenomen nu trebuie să se mai repete în România.

În plus, liderul PSD Mureş a susţinut că pancarte care sunt vehiculate şi astăzi, referitoare la UMF Târgu Mureş, erau expuse şi în timpul confruntărilor dintre români şi maghiari din 1990.

"Dacă îmi amintesc bine, una dintre pancartele care s-au văzut bine pe toate televiziunile mondiale scria de UMF. Deci istoria începe să se repete? Poziţia PSD şi a USL cu privire la problematica UMF Târgu Mureş: nu suntem de acord cu segregare pe criterii etnice, cu atât mai mult cu cât demersul vizavi de UMF Târgu Mureş este unul ilegal, anticonstituţional şi este făcut în scopuri care nu au nicio legătură cu viaţa universitară, cu UMF Târgu Mureş din punctul de vedere al calităţii învăţământului medical din Târgu Mureş şi din această universitate", a accentuat liderul PSD Mureş.

Acesta a subliniat că ceea ce se petrece la UMF Târgu Mureş are o singură legătură, şi anume că "PDL trebuie să rămână la guvernare să organizeze alegerile", iar UDMR "îşi doreşte să îşi păstreze popularitatea, procentul care să nu piardă electoratul maghiar".

Frătean l-a criticat şi pe primarul din Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, în calitatea sa de vicepreşedinte al PDL, pe care l-a acuzat de discurs dublu în problema universităţii şi a precizat că aşteaptă să vadă poziţia pe care o vor adopta parlamentarii de Mureş ai PDL şi UNPR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor