România dezbate înfiinţarea în învăţământ a liniei de predare maghiare şi romani

Executivul a discutat marţi proiectul unei hotărâri privind înfiinţarea liniei maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Razvan Mihai Ungureanu a anunţat şi înfiinţarea unui liceu care va avea linie de predare în limba romani, pentru comunităţile de romi
Fostul premier român, Mihai Răzvan Ungureanu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
13.03.2012

Executivul a discutat marţi proiectul unei hotărâri privind înfiinţarea liniei maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Acesta vine după ce luni, în semn de protest, deputaţii şi senatorii UDMR s-au retras de la lucrările din Camera Deputaţilor şi din Senat şi au anunţat că vor fi absenţi din Parlament până la soluţionarea problemelor de la Universitatea din Târgu Mureş.

Premierul României a declarat că proiectul a fost deja publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei şi va fi lansat în dezbatere publică timp de zece zile. Ungureanu a afirmat că Guvernul va aplica o soluţie tehnică de înfiinţare a liniei maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, astfel încât studenţii să nu aibă nimic de reproşat faţă de modul de rezolvare a acestei probleme.

"S-a ajuns la o soluţie tehnică posibilă, care trebuie să respecte Legea învăţământului, principiile autonomiei universitare, multiculturalitatea", a declarat Ungureanu... grija acestui Cabinet este ca diplomele pe care studenţii le obţin la finalul parcursului de studiu să fie recunoscute legal, în aşa fel încât cariera lor să-şi poată urma cursul netulburată" a mai adăugat premierul.

Răzvan Mihai Ungureanu a anunţat şi înfiinţarea unui liceu care va avea linie de predare în limba romani, pentru comunităţile de romi. "Vom putea, în fine, oferi comunităţilor de romi posibilitatea de a-şi educa copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani. Este un gest foarte bun şi vă rog sa îl puneţi în balanţă cu eforturile Guvernului de a acomoda puncte de vedere nu diferite, ci puncte de vedere aproape similare, care merg către ceea ce aşteptăm cu toţii : o societate civilizată şi construită european", a spus Ungureanu.

Opoziţia a declarat că va ataca în instanţă Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş

Ungureanu: "S-a ajuns la o soluţie tehnică posibilă, care trebuie să respecte Legea învăţământului, principiile autonomiei universitare, multiculturalitatea".

Liderul grupului PSD din Camera Deputăţiilor, Mircea Duşa, a declarat marţi că opoziţia va ataca în contencios administrativ Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş, după publicarea în Monitorul Oficial. El a declarat că opoziţia va ataca în instanţă Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea unei linii în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, în momentul în care aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial, iar dacă se forţează modificarea Legii educaţiei, va depune moţiune de cenzură.

"Dacă Guvernul va forţa să rezolve problema de la Târgu Mureş prin Hotărâre de Guvern, în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial vom ataca în contencios administrativ această hotărâre şi vom solicita instanţei ca, până se pronunţă pe fond, să nu producă efecte", a spus Duşa.

"Mi se pare contradictoriu ca un Guvern al României, care are o mie şi una de probleme pe cap legate de gestionarea situaţiei economico-sociale, să-şi facă o prioritate dintr-un moft al UDMR. Chiar dacă UDMR e în campanie preelectorală, pentru că dânşii organizează prealegeri, chiar dacă au mai apărut nişte partide în România care îi reprezintă pe maghiari, nu înseamnă că trebuie să existe o cedare atât de mare a PDL faţă de UDMR", a mai adăugat Duşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor