Marko Bela: La UMF Tg. Mureş va fi o competiţie între profesorii ce predau în maghiară şi cei ce predau în română

Vicepremierul Marko Bela a declarat, miercuri, la Radio România Actualităţi, că la UMF Târgu Mureş se va crea o competiţie între profesorii care predau în limba maghiară şi cei care predau în română, care va fi benefică studenţilor, în urma creării unei facultăţi cu predare în limba maghiară.
Presedintele UDMR, Marko Bela (www.rmdsz.ro)
Epoch Times România
14.03.2012

Vicepremierul Marko Bela a declarat, miercuri, la Radio România Actualităţi, că la UMF Târgu Mureş se va crea o competiţie între profesorii care predau în limba maghiară şi cei care predau în română, care va fi benefică studenţilor, în urma creării unei facultăţi cu predare în limba maghiară.

"Dacă se face bine ceea ce s-a preconizat, atunci acest lucru va contribui la calitatea universităţii. Pe de altă parte, se creează o competiţie, de ce nu, între cadrele didactice care predau în limba română şi cele care predau în limba maghiară. Va exista o competiţie, vor încerca să atragă cât mai mulţi specialişti şi din altă parte", a spus Marko Bela, la Radio România Actualităţi.

În context, el s-a arătat dezamăgit că la UMF Târgu Mureş conducerea universităţii nu ar respecta în totalitate Legea Educaţiei Naţionale, de mai bine de jumătate de an, pentru că nu a instituit o formă proprie de organizare a învăţământului în limba maternă.

"Legea dispune în acest sens, nu numai că permite, ci prescrie acest lucru. În pofida acestor dispoziţii legale, de o jumătate de an sau mai mult de jumătate de an, avem discuţii cu conducerea universităţii şi ei nicicum nu vor, n-au vrut să aplice aceste dispoziţii legale şi astfel s-a ajuns la necesitatea unei hotărâri de guvern. (...) Nu e cu putinţă ca în România să nu respecţi legea în totalitate. Odată şi odată şi în România trebuie să acceptăm că legea se aplică în totalitate", a susţinut Marko Bela.

Vicepremierul a mai afirmat că UMF Târgu Mureş nu are o Cartă aprobată de Ministerul Educaţiei, iar conducerea a organizat alegeri fără să aibă un astfel de document aprobat.

Dacă se face bine ceea ce s-a preconizat, atunci acest lucru va contribui la calitatea universităţii. Pe de altă parte, se creează o competiţie, de ce nu, între cadrele didactice care predau în limba română şi cele care predau în limba maghiară. Va exista o competiţie, vor încerca să atragă cât mai mulţi specialişti şi din altă parte. (Marko Bela)

Totodată, viceprim-ministrul a arătat că etnicii maghiari din România au dreptul la învăţământ universitar în limba maternă, proporţional cu numărul acestora, în condiţiile în care şi ei plătesc impozite statului român.

"Maghiarii din România sunt şi ei contribuabili. La fel ca şi românii, şi maghiarii plătesc impozite, taxe şi aşa mai departe. Eu cred că şi maghiarii au dreptul ca prin impozitul plătit de ei să aibă posibilitatea la învăţământ în limba maternă", a mai susţinut Marko Bela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor