Războiul din Mali subliniază limitele gigantului german

Presă străină la un stand de ziare. (Ronaldo Schemidt / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
15.01.2013

Omniprezentă în privinţa crizei in zona euro, Germania s-a arătat mai discretă în problema războiului din Mali, oferind Franţei un sprijin fără fisură, dar pur politic, ceea ce subliniază limitele sale militare, relatează AFP.

Cancelarul Angela Merkel, prezentată deseori ca regina Europei, nu a făcut niciun comentariu de la începutul intervenţiei franceze de vineri. Cea ale cărei discursuri despre economie sunt scrutate în detaliu le-a lăsat miniştrilor săi sarcina de a comunica în legătură cu un conflict cu consecinţe totuşi majore pentru securitatea europeană.

Germania a adoptat o poziţie vagă în privinţa sprijinului său pentru aliatul francez, în timp ce primele avioane britanice de transport militar duc materialele necesare în zonele de luptă împotriva grupărilor islamiste.

Berlinul analizează posibilitatea unui sprijin 'logistic', 'medical' sau 'umanitar', a explicat luni şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, care şi-a înmulţit eforturile pentru a menţiona 'sprijinul german pentru operaţiunea franceză'.

Germania lasă în continuare impresia că este în urma cuplului franco-britanic în ceea ce priveşte chestiunile militare.

În criza din Mali, Germania 'a făcut, grosso modo, maximul din ceea ce ar putea face', oferind 'un sprijin politic extrem de larg' operaţiunii, afirmă Hans Stark, director al Comitetului de studiere a relaţiilor franco-germane (CERFA) din cadrul Institutului francez de relaţii internaţionale (IFRI).

Însă, în opinia sa, relaţia franco-germană rămâne marcată de 'un dublu dezechilibru care, din păcate, se adânceşte: un dezechilibru economic în favoarea Germaniei (...) şi un dezechilibru geopolitic' în favoarea Franţei.

'Germania nu mai poate interveni oriunde, deoarece armata germană este subfinanţată şi cu sufletul la gură, chiar dacă operaţiunea din Afganistan nu este una de luptă. Singurele ţări europene care au încă au capacitatea de a face acest tip de intervenţii sunt Marea Britanie şi Franţa', a afirmat Stark.

'În acest conflict care vizează Europa, unde este doamna Merkel?', se întreabă un diplomat, sub acoperirea anonimatului. 'Angela Merkel este prezentată ca un star, cea mai puternică femeie din lume, iar Francois Hollande nu este nici măcar în lista celor mai importante zece personalităţi. Dacă va reuşi în Mali, el va câştiga credibilitate, în timp ce Germania îşi va arăta limitele', a subliniat el.

La o săptămână de la celebrarea, la Berlin, a 50 de ani de la Tratatul de la Elysee, care a parafat prietenia franco-germană, Parisul şi Berlinul afişează, în orice caz, înţelegere în acest dosar. 'Sprijinul politic (al Berlinului) este extrem de binevenit', a declarat pentru AFP o sursă diplomatică franceză.

Parisul nu se aşteaptă la sprijin concret imediat. 'Marea Britanie, ca şi Franţa, când vine vorba de a pune la dispoziţie avioane, face acest lucru imediat. Însă Germania nu poate reacţiona repede. Chiar şi pentru a utiliza (avioane de transport militar) Transall, este nevoie de sesizarea Bundestagului', au explicat surse de la Paris.

Observatorii subliniază că Franţa şi Germania par să fi învăţat lecţiile dezacordului lor privind intervenţia în Libia, atunci când Berlinul s-a abţinut în cadrul Consiliului de Securitate al ONU în primăvara lui 2011, delimitându-se de Paris, dar şi de Londra şi Washington, votând astfel alături de Rusia şi China.

Francezii şi germanii comunică enorm în acest dosar privind Mali, subliniază totuşi reprezentanţii celor două state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor