Franţa susţine modificările la normele UE privind energia. Nord Stream 2 ar putea înfrunta noi probleme
alte articole
Franţa a declarat că susţine amendamentele propuse la reglementările privind piaţa energetică a Uniunii Europene, care ar putea ameninţa finalizarea unui gazoduct între Rusia şi Germania pe sub Marea Baltică, potrivit RFE/RL.
Statele membre ale UE se vor întruni la Bruxelles, vineri, pentru a dezbate propunerile de modificare a reglementărilor privind piaţa de gaze naturale a blocului.
În ajunul discuţiilor, Ministerul de Externe a precizat că Franţa “intenţionează să susţină adoptarea unei astfel de directive”.
“Continuăm să lucrăm cu partenerii noştri, în special Germania, asupra schimbărilor care ar putea fi aduse textului”, a adăugat ministerul.
Acest lucru va crea tensiuni între Paris şi Berlin, care susţine proiectul Nord Stream 2, promovat de Kremlin.
Nord Stream 2 se confruntă cu o opoziţie puternică din partea SUA şi a multor ţări din estul şi centrul Europei deoarece proiectul va evita infrastructura de conducte existentă în Ucraina şi va mări dependenţa energetică a Europei de Rusia.
“Nu suntem pentru sau împotriva Nord Stream 2”, a declarat o sursă diplomatică franceză pentru agenţia de ştiri AFP. “Cerem doar să existe garanţii pentru securitatea Europei şi pentru securitatea şi stabilitatea Ucrainei”.
O sursă UE a afirmat că votul Franţei va fi decisiv, potrivit Reuters.
Comisia Europeană doreşte să aibă un cuvânt de spus cu privire la modul în care este folosit Nord Stream 2 înainte să fie finalizat procesul de construire a acestuia, care implică diverse companii europene.
În SUA, un grup bipartizan de senatori au conceput o rezoluţie prin care cer anularea proiectului Nord Stream 2, iar liderii Comisiei de Relaţii Externe a Senatului SUA au precizat că vor dezbate rezoluţia la următoarea lor întâlnire de afaceri.
În forma actuală, Nord Stream 2 este deţinut în întregime de gigantul rus Gazprom şi nu se va conforma noilor norme propuse.
Într-un articol de opinie publicat de Deutsche Welle, ambasadorii americani din Germania, Danemarca şi Uniunea Europeană au cerut joi membrilor blocului să susţină amendamentele propuse la reglementările privind piaţa energetică a UE.
“Nord Stream 2 va mări şi mai mult vulnerabilitatea Europei în faţa şantajului rusesc în sectorul energiei”, au punctat ambasadorii.
Oficiali ruşi şi cancelarul german Angela Merkel au insistat că gazoductul este un proiect pur economic.
În timpul unei vizite în Slovacia, Merkel a declarat joi că Nord Stream 2 nu va conduce la dependenţa Germaniei de gazul rusesc dacă, în acelaşi timp, ţara îşi va diversifica sursele de aprovizionare.
Germania consideră că este important ca Ucraina să îşi menţină rolul de ţară de tranzit pentru gazul rusesc, a mai declarat Merkel.
La Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a precizat că “speră că atunci când vor lua propriile decizii, statele membre ale UE vor fi ghidate de interesele naţionale”.