Franţa respinge planul lui May pentru Brexit. Negocierile sunt cuprinse de haos
alte articole
Premierul britanic Theresa May a suferit o lovitură majoră privind Brexitul după ce ministrul francez pentru Afaceri Europene a respins proiectul de acord al acesteia de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.
Nathalie Loiseau a respins “planul de la Chequers” al premierului May, acuzând Marea Britanie că încearcă să redefinească “principiile de bază” ale Uniunii Europene, precizează Express.co.uk.
Loiseau a criticat de asemenea rapoartele care au susţinut că preşedintele francez Emmanuel Macron ar începe să aprobe planurile Theresei May pentru Brexit.
Într-un atac dur, Loiseau a afirmat: “Citesc presa britanică zilnic şi uneori mă întreb dacă locuim în aceeaşi lume”.
Ministrul a mai declarat că negociatorii britanici încearcă să ceară mai multe drepturi decât cer statele membre ale blocului.
Ea a afirmat: “Legea UE nu este subiect de negociere. Nu vom redefini principiile noastre de bază pentru că Marea Britanie nu doreşte să mai aparţină Uniunii Europene.
“Noi ne-am descris priorităţile şi ele nu sunt supuse negocierilor”.
Conform planului lui May, Marea Britanie va ieşi din uniunea vamală şi de pe piaţa unică a UE, dar doreşte să stabilească un “manual de reguli comune” cu Bruxelles-ul.
Aceasta ar însemna ca Marea Britanie să rămână sub incidenţa reglementărilor UE în privinţa mărfurilor pentru a obţine un acord comercial post-Brexit.
Totuşi, propunerile nu sunt agreate de oficialii UE, care consideră că May încearcă să aleagă cele mai avantajoase lucruri pentru Londra şi să le obţină prin Brexit.
Loiseau a mai susţinut că, deşi un viitor acord pentru comerţ trebuie să fie “special”, acesta “nu poate diviza piaţa unică”.
În plus, ministrul a confirmat că Franţa crează planuri de rezervă pentru situaţia în care s-ar prăbuşi negocierile şi nu se va ajunge la un acord.
Loiseau a precizat pentru Evening Standard: “Nu dorim să nu încheiem un acord, dar nici nu dorim un acord prost”.
Negând că Franţa doreşte să pedepsească Marea Britanie, Loiseau a adăugat: “Nu este nimic adevărat în legătură cu faptul că francezii ar fi mai duri decât celelalte state membre.
Într-adevăr, dorim un acord bun, dar nu în detrimentul celorlalte 27 de state UE.
Trebuie să luăm în considerare ce anume propune guvernul şi ce este pregătit să ratifice Parlamentul britanic. Şi în acest caz există un semn de întrebare evident”.
Răspunzând remarcilor lui Loiseau, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat: “Rămânem încrezători că vom cădea de acord cu UE asupra unui acord avantajos pentru ambele părţi”.