Franţa renunţă la reformele constituţionale plănuite pentru combaterea terorismului
alte articole
După patru luni de dezbateri intense în Adunarea Naţională franceză, Hollande a declarat miercuri că Senatul dominat în mare parte de opoziţie a eşuat să ajungă la un acord asupra reformelor propuse.
“Se pare că nu s-a ajuns la un compromis în privinţa anulării cetăţeniei teroriştilor”, a susţinut Hollande într-o declaraţie televizată.
“De asemenea, notez că o secţiune a opoziţiei este ostilă la orice revizuire constituţională. Regret profund această atitudine”, a adăugat preşedintele.
“Am decis să închid dezbaterea constituţională, dar nu voi devia de la angajamentele pe care mi le-am asumat ... în vederea asigurării securităţii ţării noastre.”
Schimbări propuse au inclus o clauză pentru înlăturarea cetăţeniei persoanelor care au fost condamnate pentru un “atac asupra vieţii naţiunii”. De asemenea, măsurile de securitate implementate sub starea de urgenţă ar fi căpătat un caracter mai permanent.
Grupurile pentru drepturile civile au criticat reformele plănuite şi organizaţiile internaţionale şi-au manifestat temerile în legătură cu efectele produse de aceste schimbări majore.
Securitatea europeană tot mai criticată
Decizia lui Hollande de a renunţa la reforme are loc în condiţiile în care autorităţile europene sunt tot mai criticate cu privire la neglijenţă şi eşecuri în asigurarea securităţii şi la incapacitatea de a împiedica răspândirea Islamului radical. Valul de critici s-a intensificat în special după atacurile recente din Bruxelles care s-au soldat cu 32 de morţi.
Securitatea pentru Euro 2016 intensificată
Ca răspuns la temerile pentru noi atacuri teroriste, Hollande a promis marţi că va creşte cu 15% bugetul securităţii pentru turneul de fotbal Euro 2016, pentru a permite aplicarea unor măsuri de securitate suplimentare.
Hollande a susţinut că turneul de fotbal, care va începe în iunie şi va dura o lună, va începe conform programului anunţat, adăugând că nivelul securităţii va fi ridicat la maxim.