Franţa raportează o nouă tulpină de gripă aviară pe măsură ce focarul se extinde

Franţa a detectat primele cazuri ale virusului slab patogen al gripei aviare (H5N3) şi a depistat mai multe cazuri de tulpini înalt patogene într-un focar din sud-vestul ţării.
(AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
18.12.2015

Trei cazuri de gripă aviară H5N3 au fost descoperite la trei ferme diferite în sud-vestul ţării, a declarat Ministerul francez al Agriculturii, într-un raport publicat miercuri de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Ministerul francez al Agriculturii a mai precizat că tulpina găsită la două ferme în departamentul Landes şi cea din Pyrénées-Atlantiques au fost depistate în cadrul unei campanii de supraveghere la nivel naţional, declanşate după raportarea altor focare în regiune.

“Nu există niciun risc pentru sănătatea umană şi niciun impact asupra gestionării crizei”, a susţinut un oficial din cadrul ministerului.

Franţa, cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene, se confruntă de la sfârşitul lunii trecute cu cazuri de gripă aviară care implică trei tulpini înalt patogene – H5N1, H5N2 şi H5N9.

Numărul cazurilor de gripă aviară înalt patogenă a crescut acum la 30, comparativ cu cele 15 cazuri declarate luni, arată Ministerul Agriculturii pe website-ul său, conform Tru News.

Apariţia a trei tulpine înalt patogene diferite într-o perioadă atât de scurtă de timp este fără precedent, a susţinut OIE săptămâna trecută, adăugând că una dintre ipoteze este aceea că tulpinile slab patogene au evoluat în unele înalt patogene.

Ministrul francez al Agriculturii a declarat luni că aceste tulpini nu prezintă niciun risc pentru răspândirea în rândul oamenilor şi că virusul nu poate fi transmis prin alimente, încurajând oamenii să consume foie gras, produs în principal în regiunile afectate şi foarte căutat în sezonul sărbătorilor de sfârşit de an.

În plus, Franţa se confruntă cu restricţii din partea mai multor ţări, în privinţa exporturilor de păsări vii şi produse avicole. Printre acestea se află Japonia, cel mai important consumator de foie gras.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor