Franţa interzice prin lege utilizarea paharelor şi tacâmurilor din plastic

Tacâmuri din plastic (Google Image)
Mioara Stoica
28.09.2016

Franţa a devenit prima ţară care a interzis prin lege utilizarea tacâmurilor din plastic. Ţara, care a găzduit la sfârşitul anului 2015 summit-ul privind schimbările climatice, vrea să lanseze un semnal adoptând soluţii pro-mediu, aşa cum arată prin această măsură radicală, care va impune ca tacâmurile, paharele, dar, de asemenea, şi bastonaşele pentru curăţat urechile, să fie fabricate până în 2020 cu 50% din materiale de origine biologică, cum ar fi amidonul de porumb, şi cu 60% până în 2025. Această legislaţie, adoptată săptămâna trecută, face parte din legea "Tranzacţia Energetică pentru o Creştere Ecologică", deja adoptată în 2015, cu scopul de a atenua impactul schimbărilor climatice.

Măsura a generat însă proteste în industria fabricanţilor de ambalaje, cum ar fi Pack2GoEurope. "Găsirea unui ambalaj care să îndeplinească cerinţele stricte de igienă alimentară şi, în acelaşi timp, să poată fi compostat într-un recipient intern este imposibil în acest moment", a raportat pentru CNN Eamonn Bates, secretar general al organizaţiei. Pack2GoEurope susţine că această măsură ar încălca legile europene privind libera circulaţie a mărfurilor şi a produselor, motiv pentru care intenţionează să aducă problema respectivă în atenţia instituţiilor europene.

Doar 1% este reciclat

În prezent, doar 1% dintre paharele de plastic sunt reciclate în Franţa, iar cifrele sunt alarmante. În ţară sunt aruncate anual aproximativ 5.000 de milioane de pahare de plastic, conform Asociaţiei de Sănătate a Mediului din Franţa (ASEF prin acronimul francez), adică 150 pahare pe secundă. Cu ele s-ar putea construi o piramidă de şapte kilometri lungime şi opt înălţime, echivalentul a 25 de Turnuri Eiffel.

Mai mult, compoziţia acestora ce are la bază un amestec de polipropilenă sau de polistiren le face, practic, imposibil de reciclat.

Potrivit ASEF, 1,6 miliarde dintre acestea sunt arse şi 2,4 miliarde sunt îngropate în gropi de gunoi unde vor avea nevoie de 500 de ani pentru a se descompune. Legea urmăreşte să evite să se folosească unele dintre aceste deşeuri din material plastic.

În iulie 2015, Franţa a interzis, de asemenea, utilizarea de pungi de plastic şi speră ca, în acest caz, şi alte ţări vor decide să-i urmeze exemplul şi să se alăture acestei noi legi.

Planul ecologic aprobat sub mandatul actualului ministru al Ecologiei, Dezvoltării Durabile şi Energiei, Segolene Royal, are drept scop reducerea la jumătate a depozitelor de deşeuri până în 2025 şi reducerea gazelor cu efect de seră cu 40% până în 2030, ceea ce ar reprezenta revenirea la nivelul din 1990, relatează El Mundo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor