De ce folosesc chinezii beţişoare drept tacâmuri (筷子Kuài Zi)
alte articole
Potrivit legendei, utilizarea beţişoarelor îşi are originea în urmă cu peste 5000 de ani, dar nu se cunoaşte data exactă a primei lor apariţii. Una dintre cele mai faimoase legende chineze povesteşte despre Marele Yu, un descendent al Împăratului Galben, numit la rândul său împărat cu responsabilitatea de a opri inundaţiile ce se anunţau în zonă.
Într-o zi, în timp ce lucra la această misiune a sa, a ajuns la o insulă mică şi, copleşit de foame, a luat un vas şi a început să gătească un pic de carne. În timp ce mâncarea fierbea, şi-a dat seama că nu avea nimic cu care să o poată scoate din oală. Îi era foame, iar gândul de a se întoarce la muncă nu îi dădea pace. Nu avea timp să aştepte până ce mâncarea s-ar fi răcit. Astfel că i-a venit în minte o idee: a rupt două ramuri şi le-a folosit drept tacâmuri pentru a scoate carnea fierbinte din oală. Astfel, a reuşit să mănânce repede şi să se întoarcă repede la munca sa.
Angajaţii săi, văzând dexteritatea cu care Yu a mâncat, seninătatea cu care mănca fără a se preocupa ca şi-ar putea arde degetele sau şi le-ar putea murdări, dar şi viteza cu care şi-a terminat prânzul, au început să-l imite. Astfel, au fost capabili să economisească timp şi să îşi îndeplinească mai departe misiunea.
Eticheta în folosirea beţişoarelor
Există unele reguli de protocol atunci când se folosesc beţişoarele:
1) Nu înfigeţi beţişoarele pe verticală în castronul de orez, căci gestul este considerat lipsit de respect şi ofensator. Motivul ar fi că la funeraliile tradiţionale chinezeşti, atunci când se aprinde tămâie, beţişoarele se înfig în boluri oferite pentru strămoşi. Deci gestul ar fi asemănător cu o urare de moarte pentru bucătar, sau pentru persoanele cu care stăm la masă.
2) Nu bateţi cu beţişoarele în bolul de mâncare. Gestul este de obicei folosit de către cerşetori pentru a atrage atenţia, atunci când cer mâncare sau bani.
3) Menţineţi cât mai puţin posibil contactul între beţişoare şi gură. Suptul vârfului beţişoarelor este considerat extrem de nepoliticos.
4) Când sunteţi la masă cu mai multe persoane, nu uzaţi beţişoarele personale pentru a lua mâncarea de pe platourile puse la dispoziţia tuturor. Folosiţi lingurile puse la îndemână în acest scop.
5) Este extrem de nepoliticos să “răscoliţi” mâncarea de pe platourile comune în căutarea unei bucăţi anume.
6) În cazul în care nu vi s-a dat o lingură pentru platourile comune, puteţi utiliza beţişoarele personale, dar din motive de igienă se va folosi partea beţişoarelor care nu a avut contact cu gura.
7) Atunci când se consumă mâncare chinezească, nu se folosesc niciodată cuţite. Spre deosebire de occidentali, chinezii – asemenea celorlalţi asiatici - japonezii, coreeni şi vietnamezii – taie ingredientele la dimensiuni reduse în mici bucăţele, perfecte pentru a fi luate cu beţişoarele.
În mod tradiţional, chinezii consideră drept “barbar” obiceiul de a folosi cuţite şi furculiţe la masă. Asta şi pentru că a străpunge şi a tăia carnea la masă sunt considerate gesturi violente, legate de folosirea lamelor ca arme în timp de război. Cu toate acestea, în zilele noastre obiceiurile occidentale sunt răspândite.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.