Franţa blochează un transport de ciuperci radioactive din Belarus

Ciuperci (Epoch Times România)
Andrei Popescu
01.12.2017

Franţa a blocat un transport important de ciuperci radioactive provenite din Belarus.

Ciupercile aveau o radioactivitate scăzută, survenită probabil de pe urma dezastrului de la Cernobîl.

Conform autorităţilor franceze, radioactivitatea nu avea nimic de a face cu misteriosul nor radioactiv apărut în sudul Rusiei luna trecută.

Anterior, şeful autorităţii franceze de reglementare nucleară, Pierre-Franck Chevet, a declarat senatului francez că s-au găsit urme de cesiu radioactiv în ciupercile importate din Rusia - dar nu a menţionat Belarusul.

Un purtător de cuvânt al institutului francez de securitate nucleară a declarat că, în urmă cu câteva zile, vameşii francezi au descoperit că un transport de 3,5 tone de ciuperci din Belarus, ajuns la graniţa prin Frankfurt, a fost contaminat cu cesiu 137, un izotop radioactiv care este un produs secundar al reactoarelor nucleare.

Deşi oficialii susţin că ciupercile contaminate nu ar reprezenta o ameninţare pentru sănătatea consumatorilor, transportul va fi distrus într-un incinerator specializat.

"Nu există nicio legătură cu poluarea cu rutheniu 106", a spus oficialul.

La începutul acestei luni, Franţa şi Germania au alertat populaţia cu privire la valuri de radioactivitate – sursa fiind izotopul Rutheniu 106 - originar din sudul Rusiei. Valurile au lovit succesiv Europa de Est şi Centru ajungând până în Franţa.

Conform specialiştilor, radioactivitatea provenită din Urali este mică şi nu ar pune în pericol sănătatea.

După mai multe luni de tergiversare, Rusia a confirmat că a detectat poluare cu Rutheniu de aproape 1.000 de ori mai mare decât normalul, în munţii Ural, dar nu a oferit detalii despre motivul acesteia.

Cernobîl, locul unde s-a produs dezastrul nuclear în 1986, se află la sud de graniţa cu Belarus.

Cesiul 137, un izotop eliberat în cantităţi uriaşe în timpul exploziei de la Cernobîl, care are un timp de înjumătăţire de 30 de ani, se găseşte încă din abundenţă în zonele din jurul fostei centrale nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor