Franţa arestează un fost premier kosovar căutat de Serbia pentru crime de război

Un fost luptător de gherilă acuzat şi căutat de Serbia pentru comiterea de crime în timpul războiului pentru independenţa Kosovo a fost reţinut în Franţa. Autorităţile din Paris vor decide în continuare dacă îl vor expulza pe Ramush Haradinaj în Serbia.
Ramush Haradinaj (ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
05.01.2017

Ramush Haradinaj, fost luptător de gherilă, a fost arestat la sosirea pe aeroportul francez Basel-Mulhouse-Freiburg, localizat în apropierea graniţelor cu Elveţia şi Germania, conform unor surse apropiate de investigaţia franceză.

Autorităţile judiciare franceze vor examina acum cererea sârbilor. Serbia susţine că unitatea lui Haradinaj, aşa numiţii Vulturii Negri (Black Eagles), a torturat şi ucis zeci de civili sârbi, ale căror trupuri au fost descoperite în apropierea lacului Radonjic, regiunea Decani.

Kosovo şi Franţa au relaţii diplomatice bune, iar Parisul este unul dintre cei mai mari susţinători ai celui mai tânăr stat european.

Haradinaj, în vârstă de 48 de ani şi lider al partidului de opoziţie Alianţa pentru Viitorul Kosovo (AAK), călătorea cu paşaport diplomatic când a fost oprit.

El este un fost lider paramilitar care a luptat pentru Kosovo - provincie predominant etnic albaneză din Serbia - pentru a obţine independenţa în 1998-1999.

În iunie 2015, Haradinaj a fost arestat de poliţia slovenă, dar a fost eliberat după două zile în urma unor presiuni diplomatice.

Haradinaj a fost coleg de arme al actualului preşedinte kosovar Hashim Thaci, dar în prezent este un adversar politic al acestuia. Fostul luptător de gherilă a devenit premier în 2004, dar a demisionat după aproximativ 3 luni pentru a înfrunta 37 de capete de acuzare pentru crime de război la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie.

În ciuda rivalităţii lor politice, Thaci a descris detenţia de miercuri a lui Haradinaj ca fiind “inacceptabilă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor