Franţa: 38 de ani de dezbateri prilejuite de alegerile prezidenţiale

Dezbaterile televizate dintre candidaţii la preşedinţie nu au avut niciodată o mare influenţă asupra votului alegătorilor, potrivit experţilor, însă constituie o tradiţie care trezeşte un mare interes mediatic, comentează cotidianul spaniol El Pais, care prezintă istoricul acestor dezbateri în Franţa, în contextul confruntării televizate de miercuri dintre candidatul Partidului Socialist, François Hollande, şi cel al Uniunii pentru o Mişcare Populară, Nicolas Sarkozy.
(photos.com)
Epoch Times România
03.05.2012

Dezbaterile televizate dintre candidaţii la preşedinţie nu au avut niciodată o mare influenţă asupra votului alegătorilor, potrivit experţilor, însă constituie o tradiţie care trezeşte un mare interes mediatic, comentează cotidianul spaniol El Pais, care prezintă istoricul acestor dezbateri în Franţa, în contextul confruntării televizate de miercuri dintre candidatul Partidului Socialist, François Hollande, şi cel al Uniunii pentru o Mişcare Populară, Nicolas Sarkozy.

1974: Giscard D'Estaing - François Mitterrand

Prima dezbatere din istoria alegerilor prezidenţiale franceze a avut loc la 10 mai 1974, când tradiţia se consolidase deja în America după legendara confruntare dintre Kennedy şi Nixon. Valéry Gircard D'Estaing şi François Mitterand au stat faţă în faţă timp de o oră şi 40 de minute într-o atmosferă ce mergea de la pompos la lugubru. Timpul era măsurat cu cronometre asemănătoare celor la Gara Saint Lazare din Paris, iar ziariştii nu aveau posibilitatea de a pune întrebări. Din acest duel rămâne o frază istorică pentru politica franceză. Când părea că Mitterrand era câştigătorul dezbaterii, Giscard D'Estaing i-a spus: 'Dumneavoastră nu aveţi, domnule Mitterrand, monopolul inimilor'. Legenda spune că această frază a contat mult în victoria candidatului conservator.

1981: Giscard D'Estaing - François Mitterrand

Aceiaşi protagonişti s-au confruntat la 5 mai 1981, cu un rezultat diferit. De data aceasta, socialistul a ieşit învingător în alegeri după o dezbatere gri în care, totuşi, şi-a luat revanşa împotriva lui Giscard D'Estaing. Mitterrand a semnalat tendinţa acestuia de a-l numi 'omul trecutului' şi a subliniat că, între timp, acesta a devenit 'omul pasivului'. François Miterrand a câştigat alegerile cu 51,7% din voturi.

1988: François Mitterrand - Jacques Chirac

A treia dezbatere prezidenţială din Franţa a marcat una dintre cele mai mari umiliri din politica ţării. Se înfruntau şeful statului şi premierul, chestiune ierarhică pe care Jacques Chirac a încercat să o minimalizeze amintind că în acea dezbatere erau simpli candidaţi. 'Aveţi perfectă dreptate, domnule prim-ministru', i-a spus François Miterrand. După câteva minute, când Jacques Chirac l-a întrebat în legătură cu creşterea unei taxe pe hrana animalelor domestice, preşedintele i-a spus oponentului său, fără a-l uita după atâţia ani pe Giscard D'Estaing: 'Dumneavoastră nu aveţi monopolul inimii câinilor şi pisicilor, îi iubesc şi eu'. Preşedintele a învins nu numai în oratorie, ci şi la urne, cu 54,02% din voturi.

1995: Lionel Jospin - Jacques Chirac

Prea multă educaţie pentru a trece în analele istoriei, după cum se spune despre această dezbatere care nu a avut nicio legătură cu ediţia anterioară dintre doi candidaţi foarte surâzători care intuiau rezultatul final. O singură frază ar fi de amintit. Socialistul a propus o reformă constituţională pentru ca mandatul prezidenţial să fie de cinci ani în loc de şapte: 'Ar fi mai bine cinci ani cu Jospin decât şapte cu Chirac', a spus socialistul, care a pierdut alegerile cu 47,4%.

2002: Singurele alegeri fără dezbatere

Jacques Chirac a refuzat să participe la dezbatere cu Jean-Marie Le Pen, candidatul de extrema dreaptă, care se impusese în faţa lui Lionel Jospin în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Chirac a câştigat al doilea tur de scrutin cu 80% din voturi, obţinând şi sufragiile celorlalte orientări politice în cadrul unui front anti-Le Pen.

2007: Nicolas Sarkozy - Ségolene Royal

O dezbatere în care Nicolas Sarkozy nu a încetat să menţioneze cuvântul 'madame' de câte ori se adresa candidatei socialiste. 'Doamna Royal evocă toate subiectele în acelaşi timp', a comentat Sarkozy. Ségolene Royal dorea să demonstreze că Sarkozy era un om nervos, dar a reuşit să obţină contrariul. Ea a invocat o 'culme a imoralităţii politice' şi a spus că 'prăpastia dintre cuvinte şi fapte este inacceptabilă'. 'Eu niciodată nu m-aş adresa dumneavoastră în aceşti termeni. Văd că vă pierdeţi cumpătul repede. Pentru a fi preşedinte trebuie păstrat calmul', a răspuns un surâzător Sarkozy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor