Gaddafi şi Strauss-Kahn întinează campania electorală franceză

Ca şi cum campania pentru alegerile prezidenţiale franceze nu era suficient de încinsă, imaginile unui dictator linşat şi al unui cadavru politic bântuie linia dreaptă a cursei pentru Palatul Elysee.
(FRANCK FIFE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.05.2012

Ca şi cum campania pentru alegerile prezidenţiale franceze nu era suficient de încinsă, imaginile unui dictator linşat şi al unui cadavru politic bântuie linia dreaptă a cursei pentru Palatul Elysee. Fantoma lui Moammar Gaddafi şi spectrul orgiilor lui Dominique Strauss-Kahn au împrumutat accente de vodevil tragicomic atmosferei de luptă pentru preşedinţia Franţei, cu câteva zile înainte de duelul decisiv la urne, dintre conservatorul Nicolas Sarkozy şi candidatul socialist François Hollande, favoritul tuturor sondajelor, notează joi ziarul Las Provincias.

Sâmbătă seară deputatul socialist Julen Dray şi-a serbat ziua de naştere cu prietenii în barul Oz din strada Saint-Denis din Paris. Printre invitaţi, convocaţi prin e-mail, figura şi ziarista Anne Sinclair, care a venit cu soţul ei, Dominique Strauss-Kahn. Prezenţa fostului director al FMI a produs o mare agitaţie printre colegii de partid ai lui Hollande prezenţi la aniversare: Pierre Moscovici, directorul său de campaie; Manuel Valls, purtătorul său de cuvânt şi Segolene Royal, fosta parteneră şi mama celor patru copii ai săi. 'Am vemit la bar cu fiica mea, să-l sărbătorim pe Julien Dray. Dar nu ştiam că era invitat şi Dominique Strauss-Kahn. Din fericire nu m-am întâlnit cu el', a declarat doamna Royal. 'Am plecat, nu pentru că nu am vrut să mă întâlnesc cu el, ci din respect pentru drepturile femeilor', a comentat fosta candidată la Elysee din 2007, potrivit căreia 'invitatul-surpriză este total indezirabil în această campanie'.

Într-un interviu televizat, Hollande l-a renegat pe fostul favorit al socialiştilor în cursa pentru Elysee, dar care după episodul sordid din hotelul Sofitel din New York şi-a distrus cariera politică. 'Nu este în campanie şi nici nu are de ce. Nu face parte din viaţa politică. Nu ar trebui să apară în imagini care ar putea lăsa această impresie', a spus Hollande, care nu încetează să predice fraternitatea şi solidaritatea în mitingurile sale. Nathalie Kosciusko-Morizet, purtătoare de cuvânt a lui Sarkozy, nu a scăpat însă prilejul să comenteze ironic faptul că întâlnirea a avut loc tocmai pe strada Saint-Denis, enclavă istorică a prostituţiei din Paris. 'Nu este o invenţie', a glumit ea făcând aluzie la recenta acuzaţie de proxenetism la adresa lui DSK. Dar responsabilii conservatori au încercat mai ales să demonteze ultima 'bombă' mediatică lansată împotriva candidatului lor.

Ziarul digital Mediapart a publicat săptămâna aceasta un document în limba arabă, care dezvăluie un acord de principiu al regimului lui Gaddafi pentru a finanţa cu 50 de milioane de dolari campania lui Sarkozy din 2007. 'Este o infamie, o ruşine. Un montaj al Mediapart, care este cabinetul din umbră al serviciilor de stânga', a replicat preşedintele-candidat. 'Credeţi că dacă Gaddafi ar fi ţinut ascuns ceva despre mine, am mai fi decis să-l înlăturăm?', a spus Sarkozy amintind că intervenţia militară din Libia a durat opt luni. 'Cine a dus lupta? Cine a condus coaliţia care l-a răsturnat pe Gaddafi? Franţa ... Iar eu am fost motorul', a subliniat el într-un interviu televizat.

Primul ministru, François Fillon, a pus la îndoială autenticitatea documentului, publicat 'într-un birou finanţat de prietenii bogaţi ai lui François Hollande', care nu încetează de cinci ani să-l târască prin noroi pe preşedintele Republicii şi care vine acum cu această 'calomnie' sau 'bombă' fetidă. Mediapart susţine 'seriozitatea şi fiabilitatea' informaţiei, precizând că nota îi este adresată, la 10 decembrie 2006, lui Bashir Saled, fost şef de cabinet al lui Gaddafi. Însă demnitarul libian care trăieşte în Franţa cu permis de rezidenţă acordată de guvern a emis 'rezerve' privind autenticitatea acestei misive, al cărei destinatar a negat că ar fi el. Controversatul document poartă semnătura lui Mussa Kussa, fostul şef al contraspionajului libian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor