Francois Hollande le-a prescris francezilor 'reţeta grecească'
alte articole
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a detaliat, într-un interviu acordat postului de televiziune TF1, planurile guvernului pentru ieşire din criză. Hollande a promis că va economisi 30 de miliarde de euro şi va crea 150.000 de locuri de muncă. Două treimi din mijloacele financiare necesare ar urma să fie obţinute din majorarea impozitelor, restul - din reducerea cheltuielilor bugetare. În opinia experţilor, ambiţiosul plan al preşedintelui francez nu va avea efectul scontat.
Atunci când îşi alegeau preşedintele, francezii sperau că acesta va rezolva imediat toate probleme stringente. Cu toate acestea, minunea nu s-a produs, constată cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. 'În patru ani nu pot face ceea ce predecesorii mei nu au făcut în cinci sau zece ani', a declarat Hollande.
Care sunt, totuşi, termenele reale? Într-un an Hollande a promis să stopeze creşterea şomajului, care a depăşit recent nivelul critic de 3 milioane, iar pentru reforme preşedintele francez a alocat doi ani: efectul schimbărilor ar urma să fie simţit de cetăţenii Franţei în 2014.
Astfel, obiectivul apropiat este lupta cu şomajul. Până la sfârşitul lui 2013 liderul francez vrea să creeze 100.000 de locuri de muncă, iar în 2014 - alte 50.000. Însă, în opinia lui Eric Heyer, expert al Observatorului Francez de Conjuncturi Economice (OFCE), această perioadă de timp ar fi fost suficientă doar în condiţiile în care creşterea Produsului Intern Brut (PIB) ar fi fost de 1,5%. Între timp, cifrele prognozate sunt de 0,3% în acest an şi 1,2% în 2013. În acest ritm, este de aşteptat ca până la sfârşitul lui 2013 numărul şomerilor să fie cu 200.000 mai mare. În al doilea rând, Hollande încearcă să accelereze creşterea PIB implementând reforme în domeniul financiar şi pe piaţa muncii.
Alături de aceste obiective, mai există o provocare: reducerea deficitului bugetar. Ca să aducă, până în 2013, deficitul până la 3% din PIB, preşedintele are nevoie de 30 de miliarde de euro. Hollande a detaliat: 10 miliarde de euro vor fi obţinute din reducerea cheltuielilor bugetare, iar alte 10 miliarde de euro vor fi contribuţia marilor companii. Nu în ultimul rând, suma rămasă va fi 'acoperită' de familiile franceze: 2-3.000 cei mai bogaţi francezi, cu venituri peste 1 milion de euro pe an, vor fi impozitaţi cu 75%, vremuri grele aşteptându-i şi pe ceilalţi cetăţeni.
Interviul lui Hollande poate fi considerat o reluare a activităţii sale politice, subliniază Nezavisimaia Gazeta. 'În timpul verii francezii au avut impresia că nu mai au guvern. Hollande trebuia să-şi revigoreze propriul electorat', este convins Jean Chiche de la Universitatea de Ştiinţe Politice din Paris.
Între timp, oponenţii lui Hollande parafrazează lozinca preşedintelui: 'Impozite - acum, reforme - peste doi ani' sau 'Reforme - nu acum, ci peste doi ani'. 'Ceea ce Spaniei şi Greciei i-a prescris Bruxellesul, Francois Hollande face el însuşi', a declarat liderul partidului 'Debout, la Republique', Nicolas Dupont-Aignan.
Expertul rus Serghei Fedorov, specialist în cadrul Institutului Europei, atrage atenţia că oponenţii lui Hollande vorbesc demult despre neconcordanţa dintre calculele preşedintelui şi starea reală a lucrurilor. 'Interviul lui Hollande era menit să demonstreze că preşedintele este activ, deoarece el era acuzat că s-a distanţat (de probleme) şi nu propune niciun fel de soluţii', a explicat Fedorov pentru Nezavisimaia Gazeta. 'S-a dovedit, însă, că socialiştii nu au un curs clar sau un plan pentru scoaterea ţării din criză. Ei au câştigat pe valul 'antisarkozysmului', însă, în afară de tot felul de forme de economisire, nu au putut propune nimic. Iniţial, ei afirmau că au nevoie de 10 miliarde de euro, iar acum este vorba de 30 de miliarde şi nu este exclus să fie necesare chiar mai multe. Drept urmare, peste 70% dintre francezi nu cred că actuala conducere va reuşi să normalizeze situaţia în doi ani', afirmă expertul rus.
Care este punctul vulnerabil al programului lui Hollande? Fedorov se declară de acord cu opinia fostului premier francez Francois Fillon, care s-a pronunţat recent pentru reforme structurale îndreptate spre îmbunătăţirea competitivităţii şi modernizarea economiei franceze. Însă, analizând interviul lui Hollande, astfel de planuri nu există.
Asemenea reforme a încercat să promoveze fostul lider francez Nicolas Sarkozy, copiind experienţa fostului cancelar german Gerhard Schroeder. Tocmai numele acestui politician este amintit şi referitor la discursul lui Hollande. Astfel, potrivit lui Yves Trehar, analist al cotidianului Le Figaro, 'reformele desfăşurate de Schroeder erau mult mai profunde, ambiţioase şi complicate decât cele propuse de Hollande. Ele au contribuit la relansarea Germaniei, în timp ce măsurile preşedintelui francez nu vor face decât să slăbească şi mai mult Franţa', şi-a exprimat convingerea Trehar.