François Hollande, între două femei

Două cărţi analizează relaţiile dintre Valerie Trierweiler şi Segolene Royal.
Preşedintele Franţei, Francois Hollande. (PATRICK KOVARIK / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.09.2012

Două cărţi analizează relaţiile dintre Valerie Trierweiler şi Segolene Royal. Cu un zâmbet larg, Valerie Trierweiler a venit până în faţa lui Segolene Royal, aşezată în primul rând şi i-a strâns mâna, spre stupefacţia generală. S-a întâmplat în timpul campaniei electorale, la singurul miting de la Rennes, în care cel acum preşedinte al Republicii, François Hollande, a coincis cu fosta sa parteneră de viaţă şi mama celor patru copii ai săi. Imaginea a fost interpretată atunci ca un gest de bunăvoinţă. Şi totuşi era departe de realitate, notează luni ziarul La vanguardia.

În spatele manierelor elegante se ascundea un atac în toată regula din partea furioasei Trierweiler, o răzbunare pentru faptul că fusese introdusă în sală după fosta parteneră a lui Hollande, lucru pe care actuala primă doamnă nu l-a suportat. Fosta candidată socialistă la palatul Elysee în 2007, a cărei forţă de caracter a fost dovedită, a forţat lucrurile şi a vrut să intre ea prima. Preţul acestei îndrăznelii avea să fie plătit mai târziu când Segolene avea să se simtă la fel de umilită, cum s-a simţit şi Valerie care, în văzul tuturor încolţită şi sub privirile asistenţei, a trebuit să-i strângă mâna rivalei sale.

Incidentul de la mitingul de la Rennes a fost doar unul din episoadele războiului care se poartă între cele două de aproape zece ani şi pe care scandalul mesajului pe Twitter l-a adus din nou în atenţie. Totuşi controversatul mesaj lansat împotriva lui Segolene de Valerie în plină campanie a alegerilor legislative, de susţinere a candidatului rival al lui Segolene, a fost prima sa expresie publică. Dedesubturile acestui conflict marcat de ură, invidie şi gelozie, este subiectul a două cărţi apărute zilele acestea în librăriile franceze: L'Ex (Fosta) şi Entre deux feux (Între două focuri). Prima a fost scrisă de ziarista Sylvain Courage, editoare la revista Le Nouvel Observateur, iar a doua de ziaristele Anna Cabana de la Le Point - autoare şi a unei biografii asupra Ceciliei Sarkozy - şi Anne Rosencher, de la revista Marianne.

Totul a început când Valerie Trierweiler, tânără jurnalistă la Paris Match repartizată să urmărească ştirile despre Partidul Socialist, a început să-l frecventeze pe primul secretar al PS, François Hollande. Relaţia dintre cei doi a devenit tot mai apropiată astfel încât în februarie 2003, Segolene Royal, la urechile căreia începuseră să ajungă zvonurile, a abordat-o pe Trierweiler în Parlament spunându-i: 'Dv aveţi trei copii, eu am patru, aveţi mare grijă'.

Potrivit protagoniştilor, Hollande şi Trierweiler nu ar fi devenit amanţi decât în primăvara lui 2005. Când lucrurile au devenit evidente, Royal a somat revista Paris Match să o schimbe pe Trierweiler din funcţie, a făcut presiuni asupra editorului - omul de afaceri Arnaud Lagardere, apropiat al lui Nicolas Sarkozy - şi l-a avertizat pe soţul rivalei sale, Denis Trierweiler, ziarist şi el la aceeaşi revistă. Lucru pe care Valerie nu i l-a iertat. Pentru a agita şi mai mult lucrurile Royal şi-a sfidat public partenerul anunţând că se prezintă candidată în cursa pentru Elysee... în paginile revistei Paris Match.

Deşi erau despărţiţi de facto, în timpul campaniei din 2007, Segolene Royal a speculat public că s-ar putea căsători cu François Hollande. Potrivit mărturiilor unui prieten al celor doi, în vara aceea Hollande stat pe gânduri şi ar fi fost pe punctul de a se întoarce la domiciliul conjugal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor