Poliţia investighează noi piste privind crima din Alpii francezi

Poliţia franceză în apropierea lacului Annecy din Franţa, locul unde au fost găsite cele patru persoane ucise. (JEAN-PIERRE CLATOT / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.09.2012

Toate ipotezele rămân deschise privind crima din Chevaline, un peisaj idilic din apropierea lacului Annecy, unde săptămâna trecută a avut loc un cvadruplu asasinat, pe care anchetatorii l-au considerat de 'o brutalitate ieşită din comun'. Poliţia franceză încearcă să afle dacă familia Al Hilli a fost victima unei 'ambuscade' şi a trimis patru anchetatori pentru a urmări 'pista engleză' şi a afla detalii despre viaţa acestei familii anglo-irakiene care locuia în afara Londrei şi, mai ales, despre litigiul financiar pe care îl avea cel ucis cu fratele său, notează luni ziarul El Pais.

Între timp, un bărbat şi o femeie, rude ale fetiţelor care au supravieţuit asasinatului, au ajuns în Franţa însoţite de un asistent social, a informat procurorul fiscal din Annecy, Eric Maillaud, care a nu a precizat care este legătura de rudenie ale acestora cu cele două fetiţe. El nu a precizat nici când se vor putea întâlni cu Zeena, fetiţa de patru ani care a fost găsită teafără printre cadavrele din maşină. El a asigurat că întâlnirea va avea loc în prezenţa poliţiştilor francezi, care nu o vor mai interoga pe micuţă. Zeena şi sora ei de şapte ani, Zainab, se află la spital sub protecţia poliţiei. Sora cea mare, grav rănită şi care a ieşit din coma indusă, este 'un martor crucial' al misterioasei crime.

Poliţia investighează cele două telefoane mobile găsite în maşina BMW, pentru a afla dacă familia inginerului anglo-irakian Saad Al Hilli a fost victima unei ambuscade când s-a întâlnit cu cineva, în parcarea aflată la mică distanţă de graniţa elveţiană, în apropiere de campingul unde îşi petrecuseră vacanţa. Autoturismul, potrivit unor surse citate de ziarul Le Figaro, avea motorul pornit, un cauciuc spart şi partea din spate înfundată într-o ridicătură de pământ. Potrivit anchetatorilor, crima a avut loc miercuri la orele 15.50 şi impresionează prin detalii. Gloanţele au trecut prin geamuri aproape fără să atingă caroseria. Cele patru victime - Saad al Hilli, un inginer aerospaţial de 50 de ani, soţia sa, Iqbal de 47 de ani şi mama acesteia de 77 de ani şi un biciclist local Sylvain Mollier, care trecea prin zonă - au fost împuşcate în cap, au confirmat surse apropiate anchetei. Ciclistul a fost lovit de cinci gloanţe, iar ocupanţii vehiculului de câte două gloanţe fiecare. Fiica cea mare a fost împuşcată în cap, dar a fost salvată de un alt ciclist care i-a acordat primul ajutor.

Procurorul Maillaud a declarat că în momentul scoaterii maşinii din parcare au fost găsite alte 10 cartuşe goale, ridicând numărul total la 25, fapt ce sugerează că a fost mai mult de un trăgător la scena crimei. 'Era oare familia o ţintă? Nu ştim', a mărturisit procurorul, care a precizat însă că ipoteza pare serioasă, având în vedere că există o dispută legală între fraţi. Precum şi faptul că inginerul lucra pentru compania Surrey Satellites Technology Limited. Este vorba de o companie implicată într-un proiect clasificat pentru European Aeronautic Defence and Space - specializată în lansarea de sateliţi militari şi comerciali. Deocamdată, cercetările se desfăşoară în jurul locuinţei şi mediului în care îşi ducea viaţa familia Al Hilli în Marea Britanie, a confirmat un detectiv francez citat de Le Figaro.

Parisul a solicitat şi colaborarea ţărilor vecine scenei crimei, precum Elveţia şi Italia, ai căror agenţia au fost mobilizaţi, a confirmat procurorul Maillard. Deşi procurorul a considerat dificilă trecerea de la un litigiu economic la o faptă de o asemenea violenţă, precum cea din Chevaline - notează presa franceză - disputa ar fi legată de o mare sumă de bani depusă în paradisuri fiscale. Potrivit Le Figaro, disputa ar viza o casă pe care famila Al Hilli o deţin Claygate (în afara Londrei), o proprietate în Spania şi alte bunuri în Elveţia şi Irak. Duminică s-a aflat că fratele celui asasinat s-a prezentat de bunăvoie la un comisariat britanic pentru a dezminţi orice implicare. Procurorul a precizat că el nu a fost încă interogat oficial de poliţie, dar că va depune o mărturie în calitate de martor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor