Franco Frattini a înmânat la Tiraspol primele plăcuţe de înmatriculare moldoveneşti fără stemă

De noile facilităţi în transportul internaţional vor beneficia cetăţenii ruşi care nu doresc să îşi legalizeze statutul pe teritoriul RM, precum şi cei care fac parte din trupele de ocupaţie, afirmă Rosian Vasiloi.
Franco Frattini înmânează primele plăcuţe auto cu design neutru la Tiraspol (osce.org)
Ştefan Sârbu
11.09.2018

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a înmânat la 10 septembrie primele plăcuţe de înmatriculare moldoveneşti cu design neutru solicitanţilor de la biroul de înregistrare a vehiculelor din Tiraspol. În prezent au fost înregistrate peste 2000 de astfel de cereri.

Potrivit OSCE, Chişinăul şi Tiraspolul şi-au îndeplinit astfel angajamentul asumat în Protocolul 5+2 de la Roma din 30 mai – de a deschide două birouri de înregistrare a vehiculelor pe 1 septembrie, în conformitate cu acordul din aprilie privind mecanismul de participare a vehiculelor din Transnistria la traficul rutier internaţional.

”Reprezentanţii formatului 5+2 prezenţi la eveniment au aplaudat părţile pentru implementarea celui de-al cincilea acord din „pachetul din opt puncte”. Acordurile rămase se aşteaptă să fie finalizate până la sfârşitul anului 2018”, se mai arată într-un comunicat OSCE.

De la începutul anului 2018, adiţional acordului privind plăcuţele de înmatriculare, părţile au implementat acorduri privind accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, funcţionarea şcolilor de pe malul stâng cu predare în grafia latină, aplicarea apostilei pe actele de studii universitare din Transnistria, precum şi deschiderea podului între localităţile Gura Bicului şi Bîcioc.

OSCE susţine că scopul negocierilor în formatul 5+2 este de a elabora parametrii unei soluţionări cuprinzătoare bazate pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internaţional, cu un statut special pentru Transnistria. Negocierile în formatul 5+2 includ reprezentanţii părţilor, mediatorilor şi observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

De menţionat că experţi de la Chişinău au atenţionat că printre cei care vor beneficia de noile facilităţi de circulaţie în spaţiul european şi în Ucraina vor fi şi militarii ruşi din Grupul Operativ de Trupe Ruse din stânga Nistrului.

Rosian Vasiloi de la IDIS Viitorul consideră că vor beneficia cetăţenii Federaţiei Ruse care nu doresc să îşi legalizeze statutul pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv cei care fac parte din trupele de ocupaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor