Mihai Cotorbai: Expulzarea cetăţenilor turci - o sfidare a angajamentelor internaţionale

Riscul pentru persoanele expulzate în Turcia de a fi supuse torturii şi tratamentelor inumane este unul iminent, autorităţile RM, încălcând flagrant prevederile legale privind solicitanţii de azil, atenţionează Avocatul Poporului.
Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului din R. Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
08.09.2018

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai s-a declarat „consternat” de decizia autorităţilor moldoveneşti de expulzare a unor profesori de la Liceul Teoretic moldo-turc „Orizont”, cetăţeni turci, sub „pretextul existenţei unor ameninţări la adresa securităţii naţionale”.

Potrivit unui comunicat, Ombudsmanul atenţionează că expulzarea celor şapte cetăţeni turci, între care şase profesori, ar reprezenta o „sfidare în mod flagrant” a „angajamentelor internaţionale privind respectarea drepturilor omului asumate de către Republica Moldova”.

”Persoanele expulzate recent din ţară sunt protejate de normele internaţionale şi naţionale şi cu privire la refugiaţi pentru că, acestea au depus solicitări de azil la Biroul Migraţie şi Azil din Republica Moldova. Iar în acest caz, în mod vădit au fost încălcate prevederile legale internaţionale. Principiul nereturnării constituie elementul-cheie al protecţiei refugiaţilor”, a adăugat Avocatul Poporului.

Serviciul de Informaţii şi Securitate, care a decis expulzarea grupului de cetăţeni turci, a declarat joi în Parlament că aceştia ar reprezenta „un pericol pentru securitatea naţională a Moldovei”.

Avocatul Poporului a mai avertizat că „în Turcia riscul pentru persoanele expulzate de a fi supuse torturii, tratamentelor inumane şi degradante este unul iminent, potrivit multiplelor rapoarte internaţionale”. Totodată, Mihail Cotorobai a îndeamnat organele competente să se abţină de la alte decizii faţă de persoane de origine turcă, pentru care, eventual, s-ar planifica extrădarea la solicitarea autorităţilor de la Ankara.

De menţionat că la Chişinău dar şi la sediile misiunilor diplomatice ale R. Moldova din Canada, SUA şi Germania au avut loc proteste pentru susţinerea profesorilor, iar şapte europedeputaţi europeni au cerut Guvernului să oprească expulzarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor