Fotografii din satelit arată cum Rusia consolidează cinci dintre bazele sale nucleare secrete

Amplasamentul unor base nucleare ale Rusiei, în curs de consolidare (Google Earth)
Redacţia
14.07.2025

Imagini recente din satelit analizate de Business Insider arată construcţii extinse de facilităţi secrete, ascunse în garduri şi apărate de posturi de pază acoperite, în ultimii ani, în locuri asociate cu instalaţiile nucleare ale Rusiei, scrie publicaţia citată.

Imaginile, capturate de compania americană de imagistică satelitară Planet Labs, au fost realizate în mai şi iunie. Analişti de renume care studiază forţele nucleare ale Rusiei au declarat pentru BI că fotografiile arată structuri noi, lucrări la drumuri şi modificări, unele locuri fiind în plină expansiune.

Aceste eforturi de modernizare oferă indicii despre planurile şi măsurile de urgenţă ale Moscovei pentru forţele sale nucleare, în contextul tensiunilor ridicate din Europa, alimentate de războiul total al Kremlinului împotriva Ucrainei.

Kremlinul a încercat adesea să intimideze Occidentul ameninţând cu utilizarea ogivelor sale nucleare şi a continuat să o facă recent, în încercarea de a descuraja sprijinul pentru Ucraina.

Având în vedere epuizarea forţelor terestre şi aeriene ale Rusiei în război, unii analişti au emis teoria că Moscova ar putea încerca să-şi reconstituie puterea bazându-se pe piloni militari mai vechi din era sovietică, precum mobilizarea în masă şi armele nucleare.

De asemenea, SUA îşi modernizează în mod cuprinzător triada nucleară, inclusiv prin revizuirea rachetelor lansate de la sol, înlocuind rachetele Minuteman III din perioada Războiului Rece cu rachetele balistice intercontinentale Sentinel.

Toate aceste modernizări sunt implementate pe fondul agravării tensiunilor nucleare în contextul războiului din Ucraina şi al consolidării arsenalului propriu al Chinei.

Rusia este cunoscută ca având cel mai mare arsenal nuclear din lume, The Bulletin of the Atomic Scientists estimând în iunie că Moscova deţine aproximativ 4.300 de ogive active. În acelaşi timp, se estimează că SUA deţine un stoc de 3.700 de ogive active.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor