"Fotografia secolului". A fost captată pentru prima dată imaginea unei găuri negre [video]
alte articole
O gaură neagră a fost fotografiată pentru prima dată. După ce, în 2016, undele gravitaţionale au demonstrat existenţa acestor obiecte cosmice misterioase, apare prima dovadă directă, imaginea fiind cea a găurii negre Messier 87, din centrul galaxiei Virgo A (sau galaxia eliptică M87), situată la o distanţă de aproximativ 55 de milioane de ani lumină. Acest lucru a fost posibil prin proiectului Event Horizon Telescope (EHT) - Astronomers Capture First Image of a Black Hole.
Descoperirea a fost publicată în şase articole într-o ediţie specială a Astrophysical Journal Letters (First M87 Event Horizon Telescope Results. I. The Shadow of the Supermassive Black Hole) şi a fost anunţată, miercuri, 10 aprilie, simultan în şase conferinţe de presă. La Bruxelles a fost prezentată de Consiliul European pentru Cercetare (ERC) şi proiectul Event Horizon Telescope (Eht), în prezenţa Comisarului European pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare Carlos Moedas; celelalte cinci conferinţe de presă au fost organizate la Santiago de Chile, Shanghai, Tokyo, Taipei şi Washington.
Începând cu 2014, ERC a finanţat proiectul EhT cu 14 milioane de euro şi în special cercetarea coordonată de Luciano Rezzolla, Heino Falcke de la Radboud University Nijmegen şi Micheal Kramer de la Royal Astronomical Society
Captura imaginii a fost realizată de o reţea de opt telescoape radio care fac parte din colaborarea Eht, înfiinţată tocmai pentru a putea capta cea mai râvnită fotografie a astrofizicii.
„Am căutat găurile negre mai mari, cum ar fi cea din centrul Căii Lactee, numită Săgetător A, şi cea a galaxiei M87“, a declarat Luciano Rezzolla, director al Institutului de Fizică Teoretică din Frankfurt, care a participat la analiza teoretică a rezultatelor. Gaura neagră a cărei imagine a fost captată este cea din centrul galaxiei M87.