Fostul preşedinte iranian Ahmadinejad arestat pentru incitare la tulburări, susţine un raport

Publicaţia britanică în limba arabă Al-Quds Al-Arabi a raportat sâmbătă dimineaţă că fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad a fost arestat de forţele de securitate pentru presupusa incitare la revolte împotriva guvernului, potrivit unor “surse de încredere din Teheran”.
Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad (Getty Images)
Andrei Popescu
07.01.2018

Al-Quds Al-Arabi descrie arestarea fostului preşedinte în oraşul sud-vestic Shiraz ca având loc după o serie de declaraţii provocatoare făcute de acesta în favoarea protestelor anti-guvernamentale care au cuprins ţara de peste o săptămână. Peste 1.000 de persoane au fost arestate şi cel puţin 21 au fost ucise până acum în timpul protestelor.

De asemenea, ziarul susţine că detenţia lui Ahmadinejad s-a făcut cu aprobarea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

La începutul protestelor, Ahmadinejad - care a condus Iranul în perioada 2005-2013, fiind considerat un conservator extremist - a făcut declaraţii publice de denunţare a guvernului actualului preşedinte Hassan Rohani, precum şi a establishmentului clerical, susţinând că este detaşat de realitatea zilnică a iranienilor de rând.

Începând cu noiembrie 2017, Ahmadinejad a lansat ceea ce mulţi au considerat a fi o revenire politică surpriză promovând un mesaj populist, s-a concentrat pe lupta împotriva corupţiei şi atacarea celor bogaţi şi corupţi. El a criticat dur guvernul pentru risipirea fondurilor publice destinate ajutoarelor sociale pentru cetăţeni, şi, în plus, a folosit intens reţelele sociale pentru o retorică agresivă ce vizează sectorul judiciar şi contestarea liderului suprem al Iranului.

Publicaţia Al Quds Al Arabi a precizat că vizita efectuată de Ahmadinejad în oraşul vestic Bushehr în 28 decembrie 2017 a generat temeri în rândul autorităţilor iraniene. În această zi specială de joi au izbucnit primele proteste la scară mare, izbucnind în principal în Mashhad, cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării. Aparent, Ahmadinejad a declarat: “Unii dintre liderii actuali sunt detaşaţi de problemele şi preocupările oamenilor şi nu ştiu nimic despre realitatea societăţii”. De asemenea, el ar fi acuzat Teheranul de “o guvernare eronată” şi ar fi direcţionat atacuri împotriva preşedintelui Hassan Rohani, susţinând că regimul acestuia “crede că deţine terenul şi că poporul reprezintă o societate ignorantă”.

În acelaşi timp, în această săptămână au existat zvonuri privind arestarea lui Ahmadinejad în cadrul unei investigaţii în curs de desfăşurare, întrucât mai multe rapoarte regionale şi internaţionale au citat un comandant al Gărzilor Revoluţionare ale Iranului afirmând că un “fost lider al ţării” a provocat oamenii la proteste.

Ziarul Al Quds Al Arabi descrie în prezent detenţia lui Ahmadinejad ca un “arest la domiciliu”.

Vineri, în cadrul unei sesiuni de urgenţă a ONU ce a fost solicitată de SUA, ambasadorul iranian a susţinut că guvernul său are “dovezi solide” că protestele recente din Iran sunt “în mod clar direcţionate din străinătate”. Teheranul i-a învinuit în principal pe inamicii externi care doresc să exploateze dificultăţile economice interne majore prin care trece ţara în prezent.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a caracterizat protestele din Iran ca o “exprimare spontană a drepturilor umane fundamentale”, afirmând că proteste au loc în mod simultan în “peste 78 de localităţi”, deşi potrivit multor rapoarte, protestele anti-guvernamentale s-au stins în mare parte, făcând loc unor mitinguri pro-guvernamentale posibil mai ample.

Este posibil, totuşi, ca arestarea lui Ahmadinejad să contribuie la o renaştere a protestelor anti-guvernamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor