Iranul se pregăteşte să încalce limita de uraniu prevăzută în acordul nuclear

Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)

Iranul a declarat, luni, că până în 27 iunie va depăşi limita impusă stocurilor sale de uraniu slab îmbogăţit, o măsură care probabil va amplifica şi mai mult tensiunile dintre Washington şi Teheran, potrivit Deutsche Welle.

Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, a declarat că în aproximativ 10 zile cantitatea de uraniu îmbogăţit va depăşi limita de 300 kg.

Oficiali iranieni au cerut garanţilor europeni ai acordului nuclear - inclusiv Germaniei, Franţei şi Marii Britanii - să salveze acordul, care a fost semnat şi de China, Rusia şi, iniţial SUA.

Anul trecut, preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acord, susţinând că acesta este plin de breşe şi nu împiedică Teheranul să dezvolte arme nucleare, şi ulterior a impus sancţiuni economice dure asupra Iranului.

Încercările europenilor de a ocoli sancţiunile SUA prin crearea unui mecanism comercial special au eşuat să atragă atenţia Teheranului, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, afirmând că mecanismul este o "glumă amară".

"Rezervele Iranului cresc în fiecare zi în ritm rapid. Dacă protejarea acordului (pentru Europa) este importantă, atunci ei ar trebui să depună toate eforturile", a mai susţinut Kamalvandi. "De îndată ce îşi vor îndeplini angajamentele, lucrurile vor reveni în mod natural la starea lor iniţială".

Washingtonul a făcut presiuni asupra aliaţilor europeni să se retragă din acord pentru a izola şi mai mult Iranul, însă aceştia au rezistat insistenţelor, precizând că guvernul de la Teheran a continuat să respecte prevederile acordului, care a fost încheiat în 2015 cu scopul de a restricţiona semnificativ programul nuclear iranian în schimbul relaxării semnificative a sancţiunilor internaţionale.

Luna trecută, preşedintele iranian Hassan Rohani a anunţat că într-un interval de 60 de zile ţara sa va relua procesul de îmbogăţire a uraniului la un nivel ridicat în cazul în care semnatarii acordului vor eşua să protejeze petrolul şi sectorul bancar ale Iranului în faţa sancţiunilor americane.

În cadrul unei întâlniri ce a avut loc luni cu ambasadorul francez în Iran, Rohani a declarat că garanţii europeni încă au timp să salveze acordul. "Este un moment crucial şi Franţa încă poate lucra cu ceilalţi semnatari şi poate juca un rol istoric în salvarea acordului în acest interval de timp foarte scurt".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe