Fostul preşedinte costarican şi laureat al Premiului Nobel afirmă că Statele Unite i-au revocat viza

Oscar Arias, fost preşedinte costarican şi laureat al Premiului Nobel (Getty Images)
Redacţia
02.04.2025

Fostul preşedinte costarican şi laureat al Premiului Nobel Oscar Arias a declarat marţi că Statele Unite i-au revocat viza de intrare în ţară, la câteva săptămâni după ce l-a criticat pe preşedintele american Donald Trump pe reţelele de socializare, spunând că se comportă ca „un împărat roman”, potrivit Reuters.

Arias, în vârstă de 84 de ani, a fost preşedinte între 1986 şi 1990 şi din nou între 2006 şi 2010. Un pacifist autodeclarat, el a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 1987 pentru rolul său în medierea păcii în timpul conflictelor din America Centrală din anii 1980.

Arias a promovat, de asemenea, un acord de liber schimb cu SUA în timpul ultimului său mandat, iar în 2007 a stabilit relaţii diplomatice cu China.

„Am primit un e-mail de la guvernul SUA prin care eram informat că au suspendat viza pe care o aveam în paşaport. Comunicarea a fost foarte laconică, nu dă motive. Se pot face presupuneri”, a declarat Arias reporterilor în faţa casei sale, fără a detalia suspiciunile sale.

În februarie, Arias acuzase pe reţelele de socializare actualul guvern al preşedintelui Rodrigo Chaves că a cedat presiunilor Statelor Unite, în condiţiile în care SUA a încercat să se opună influenţei Chinei în regiune şi a deportat migranţi din ţări terţe în America Centrală.

„Nu a fost niciodată uşor pentru o ţară mică să nu fie de acord cu guvernul SUA şi, cu atât mai puţin, atunci când preşedintele său se comportă ca un împărat roman, spunând restului lumii ce să facă”, declarase el pe reţelele sociale în februarie.

Comentariile sale au venit după ce SUA a retras vizele a trei deputaţi costaricani care s-au opus deciziei lui Chaves de a exclude firmele chineze de la participarea la dezvoltarea 5G în ţară, ca urmare a cererilor SUA. Marţi, unui alt deputat din opoziţie i-a fost retrasă şi viza americană.

La începutul lunii februarie, secretarul de stat american Marco Rubio a vizitat Costa Rica şi s-a oferit să îl ajute pe Chaves să „pedepsească” funcţionarii costaricani care colaborează cu „actori străini care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii cibernetice a ţării”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor