Petre Tobă, pe cale să fie "spălat" de acuzaţia de plagiat

Acuzat încă de la sfârşitul anului trecut că şi-a plagiat într-un mod grosolan teza de doctorat, fostul ministru de Interne, Petre Tobă, este la un pas de a fi scos basma curată de autorităţi.
Petre Tobă
Petre Tobă (Mihuţ Savu / Epoch Times)

O comisie de lucru din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit că ministrul demisionar de Interne, Petre Tobă, nu şi-a plagiat teza de doctorat, potrivit unui document obţinut în exclusivitate de Mediafax.

În raportul lor care urmează să fie supus votului în Consiliul General al CNATDCU specialiştii recomandă păstrarea titlului de doctor în cazul lui Petre Tobă.

"Teza de doctorat realizată de domnul Petre Tobă are valoare ştiinţifică incontestabilă, dovedită atât prin caracterul inovativ al soluţiilor identificate, care au fost valorificate şi validate în practica structurilor specializate ale Poliţiei Române, cât şi prin opiniile de specialitate exprimate de personalităţi recunoscute în mediul academic şi de cercetare în domeniul ştiinţelor militare, de informaţii şi securitate naţională, care au făcut parte din Comisia de susţinere a tezei de doctorat, respectiv, prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, prof. univ. dr. Constantin Popescu, prof. univ. dr. Luca Iamandi şi prof. univ. dr. Teodora Ştefan", se arată în documentul citat.

Reacţia jurnalistei Emilia Şercan, din investigaţia căreia reiese că Petre Tobă a copiat 250 din totalul celor 390 de pagini ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, nu s-a lăsat mult aşteptată. De altfel, jurnalista avertiza încă de acum câteva zile că au loc mişcări subterane semnificative pentru "spălarea" oficialului.

"Comisia de lucru a CNATDCU care a dat ruşinosul şi sandalosul verdict de neplagiat în cazul tezei de doctorat a lui Petre "Apud" Tobă este formată din: Tupulan Marin Claudiu, profesor la Academia de Poliţie, Mihalache Veronica, conferenţiar la Academia SRI şi Niţă Cristian, cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Studii de Intelligence din cadrul Academiei SRI.

Verdictul nu este definitiv, acest raport trebuie aprobat de Comisia CNATDCU, unde sper ca membrii să aibă luciditatea să-l respingă. Academicianul Viorel Barbu, preşedintele CNATDCU şi ministrul Mircea Dumitru au o responsabilitate majoră să asigure acordarea unui verdict corect. Şi nu pentru că Şercan este nemultumiţă de verdict, ci pentru că nu poţi ignora 250 de pagini copiate cuvânt cu cuvânt şi apoi să spui că această mizerie are "incontestabilă valoare ştiinţifică", a declarat Emilia Şercan.

Jurnalista susţine că a citit raportul Comisiei de lucru a CNATDCU si s-a cutremurat să descopere câtă mizerie şi impostură a putut cultiva acest stat în instituţiile de învăţământ din zona militară.

"Comisia de "specialişti" face o demonstraţie de virtuozitate în încercarea lor abjecta de spălare a lui "Apud" Tobă. Spun ca unele texte online din care a plagiat "Apud" au apărut pe internet după ce acesta a susţinut teza. Doar că nu spun că alţii l-au plagiat pe "Apud".

Fiecare articol apărut pe internet pe care l-am găsit plagiat în teza lui Tobă a fost verificat atent, tocmai să nu fi apărut ulterior susţinerii tezei lui. Toate acele articole au link-uri active în ancheta mea, puteau să verifice "specialiştii" fără minim efort. Luaţi de vă uitaţi, citiţi şi cercetetaţi şi singuri, că eu una am obosit.

Totuşi, am o promisiune pentru "Apud" Tobă: şi dacă va primi verdict final de neplagiat de la CNATDCU, când voi scrie dspre el voi scrie tot că e plagiator, poate am norocul să mă dea în judecată şi să mergem în instanţă pe speţa asta", a preczat Emilia Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne