Fostul ministru al Apărării din Moldova: "Putin este ostatic a două tabere destul de puternice în Rusia"

Vladimir Putin a dispărut din spaţiul public, punând pe gânduri o lume întreagă, iar presa străină nu şi-a lăsat cititorii mult să aştepte, a venit imediat cu tot felul de comentarii. Această dispariţie misterioasă i-a pus pe jar şi pe cei de la Chişinău, care sunt de părere că pot urma consecinţe foarte serioase, atât pentru Rusia cât şi pentru alte state.
Liderul rus Vladimir Putin în timpul unei presupuse întâlniri cu guvernatorul regional din Karelia în 13 martie 2015. (Captură Foto)
Maria Maevschi
14.03.2015

Vladimir Putin a dispărut din spaţiul public, punând pe gânduri o lume întreagă. Astfel, această dispariţie misterioasă i-a "pus pe jar" şi pe analiştii politici de la Chişinău, care sunt de părere că dispariţia liderului de la Kremlin poate avea consecinţe foarte serioase, atât pentru Rusia cât şi pentru alte state.

„Ceea ce se întâmplă în Rusia este foarte grav. De secole, Rusia nu are experienţa democraţiei şi noi am confundat haosul de după colapsul URSS-ului cu democraţia. A venit omul KGB-ului, Putin, care a anihilat ultimele rămăşiţe de gândire liberă, de libertate în mass-media. Şi acum avem în Rusia un regim autoritar, grav contaminat de mentalitatea fascistă, sub denumirea de „russkii mir”. În societatea rusească au răbufnit la suprafaţă nişte manifestări absolut oribile de xenofobie, de agresivitate. Acei puţini oameni cu viziuni independente sunt vânaţi”, a comentat analistul politic Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” al postului Jurnal TV.

Analistul politic a admis că moartea tragică a politicianului rus Boris Nemţov, ucis acum două săptămâni în apropierea Kremlinului, ar fi declanşat o "încăierare între structurile represive centrale ale lui Putin şi cele regionale, din Cecenia".

„Acum situaţia riscă, probabil, să iasă de sub control. Dacă mai adăugăm la această confruntare pe acei demenţi care vin din raioanele de est ale Ucrainei, cu arma în mână şi experienţa de a ucide, dispariţia lui Putin poate însemna orice: de la răsturnarea puterii în interiorul regimului, până la probleme de sănătate sau până la încercările lui de a păstra stabilitatea care îi iese de sub control. Eu de mai mulţi ani zic că noi, cei din spaţiul ex-sovietic, tânjim după stabilitate, dar noi uităm că aceste regimuri au capacitatea de a se prăbuşi instantaneu şi prăbuşirea puterii într-un stat cu armă nucleară, cu asemenea potenţial distructiv din interior, cu un stat multietnic, poate să aibă consecinţe extrem de grave atât pentru acel stat, cât şi pentru întreaga lume”, a menţionat Nantoi.

Generalul Ion Costas, fostul ministru al Apărării, este de părere că dispariţia lui Putin ar putea avea legătură cu un atac imens pus la cale de Rusia. Astfel, acesta a declarat în cadrul aceleiaşi emisiuni: „Putin nu-şi aparţine sie însuşi, este ostatic a două tabere destul de puternice în Rusia. Prima este tabăra economică, în frunte cu Abramovici, Deripaska etc. şi a doua este structura militară, Ministerul Apărării, serviciile secrete, de securitate, şi aceste tabere îi dictează ce să facă. Eu nu exclud că acum se pregăteşte un atac enorm în direcţia Mării Azov, unde se găseşte oraşul Mariupol, din cauza că este un punct foarte strategic, ca să permită astfel Rusiei să facă şi legături terestre cu Crimeea”.

Precizăm că Vladimir Putin a apărut ultima dată în faţa presei la 5 martie, după care nu a mai fost văzut. Pe pagina oficială a Kremlinului au fost afişate câteva întâlniri, presa însă nu a avut acces la ele. De asemenea, întâlnirile pe care urma sa le aibă cu preşedinţii kazah Nursultan Nazarbayev şi belarus Aleksandr Lukaşenko, au fost anulate.

Kremlinul a respins joi zvonurile că preşedintele Vladimir Putin a fost bolnav după ce acesta şi-a anulat o întâlnire importantă pe care o avea în Kazakhstan. Zvonurile care circulă pe Internetul rus susţin că, de fapt, liderul rus în vârstă de 62 de ani a murit subit.

Când purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a fost întrebat de Reuters dacă preşedintele, care nu a fost văzut la TV în direct de pe 5 martie, este sănătos, acesta a răspuns afirmativ.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor