Dispariţia lui Putin. Rossiya 24 prezintă rezultatul unei întâlniri care nu a avut încă loc

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Postul rus de televiziune, Rossiya 24, a raportat vineri rezultatele unei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambayev, în ciuda faptului că întâlnirea este programată să aibă loc de-abia luni, 16 martie. Un alt canal rusesc de televiziune de stat Rossiya 1 a prezentat, de asemenea, aceeaşi ştire, titrează uatoday.tv.

În timpul unui buletin de ştiri din 13 martie un jurnalist de la Rossiya 24 a declarat: "Kremlinul a raportat că Vladimir Putin s-a întâlnit luni cu preşedintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambayev. Ei au vorbit despre cooperarea în investiţii şi în sferele umanitare, precum şi despre sectorul energetic. Aceştia au discutat, de asemenea, posibilitatea ca Kârgâzstanul să adere la Uniunea Eurasiatică."

Postul de televiziune a recunoscut mai târziu pentru reporterii BBC că ştirea a fost, de fapt, o greşeală. Rapoartele TV false vin pe fondul speculaţiilor privind dispariţia lui Vladimir Putin.

Preşedintele rus a dispărut din ochii publicului pe 5 martie ceea ce a dus la o serie de speculaţii, care mai de care mai sumbre. Putin a fost văzut ultima oară public în timpul întâlnirii sale cu prim-ministrul italian Matteo Renzi.

Într-o tentativă aparentă pentru a potoli valul de speculaţii privind starea şi locul unde se află preşedintelui rus, Kremlinul a lansat vineri un videoclip în care este prezentat Putin întâlnindu-se cu preşedintele Curţii Supreme, Viaceslav Lebedev.

Agenţia de ştiri ucraineană TSN susţine că videoclipul seamănă foarte mult cu imagini de arhivă de la o reuniune anterioară care a avut loc pe 21 noiembrie 2014.

Absenţa prelungită lui Putin a dus la o avalanşă de zvonuri pe social media. Se speculează fie că liderul rus este grav bolnav, fie că a fost victima unei lovituri de stat sau că este în Elveţia la clinica unde se află partenera sa, Alina Kabaeva, o fostă gimnastă în vârstă de 32 de ani, care este însărcinată cu Putin şi aşteaptă un copil.

Vladimir Putin este de obicei puternic mediatizat în presa rusă controlată de Kremlin, iar programul său zilnic domină de obicei buletine de ştiri.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe