Fostul colonel SRI Dragomir: Există un stat paralel. Am lăsat o listă de 65 de persoane care trebuie audiate
alte articole
Fostul ofiţer Daniel Dragomir a prezentat Comisiei parlamentare de control asupra activităţii SRI o listă cu 65 de persoane - ofiţeri activi ai Serviciului, ofiţeri în rezervă, oameni politici, oameni de afaceri şi din media - care, în opinia sa, ar trebui audiate în Parlament.
"Am discutat despre culoarele din Justiţie şi despre chestiunile referitoare la siguranţa naţională. Am dat o declaraţie cuprinzătoare. Am dat şi documente, pe care am considerat necesar ca membrii Comisiei ar trebui să le vadă, în sensul înţelegerii a ceea ce eu am numit statul paralel în ultimii ani. Am prezentat şi o listă de persoane, va fi avută în vedere, de 65 de persoane care eu consider că ar putea fi audiate pentru înţelegerea statului paralel. Sunt persoane ofiţeri activi ai SRI, ofiţeri în rezervă ai Serviciului, oameni politici, oameni de afaceri şi oameni din media", a declarat Dragomir, la ieşirea de la audieri, citat de Agerpres.
După ce se vor încheia audierile sale în Comisie, fostul ofiţer SRI susţine că va reveni "cu chestiuni mult mai precise în legătură cu ce s-a întâmplat".
"În viitorul apropiat voi face declaraţii cu privire la toate aspectele pe care le-am menţionat până acum. Şedinţa Comisiei a fost una foarte concretă şi tehnică", a precizat Dragomir.
Noul preşedinte al Comisiei, pesedistul Claudiu Manda, a declarat că fostul ofiţer SRI a explicat "cum funcţionau lucrurile în perioada 2009-2013".
"Ne-am propus să înţelegem cum funcţiona mecanismul în interiorul SRI în ceea ce priveşte mandatele de ascultare pe presupuse fapte de terorism sau conexe, mandate care erau - spune Dragomir - pe câte 6 luni, prelungite pe câte 3 luni, care duceau până la 5 ani de ascultare, după care aceste informaţii au fost solicitate de DNA şi folosite de DNA în acuzarea persoanelor de infracţiuni de corupţie. Dragomir a prezentat probe în acest sens, mandate şi ne-a explicat cum funcţionau lucrurile în perioada 2009-2013 şi unde ar trebui să verifice Comisia pentru a se edifica. S-a referit doar până în 2013. (...) Avem două cazuri, două exemple diferite pe care ni le-a spus domnul Dragomir.
Exemplul de persoană politică susţinută de persoane din conducerea SRI folosind canalele media, aşa cum vorbea domnul Dragomir despre canale media, susţinute prin aceste canale media, ne-a dat un exemplu de persoană care s-a aflat la un moment dat la conducerea Camerei Deputaţilor. Un al doilea exemplu pe care domnul Dragomir ni l-a prezentat este un caz în care DNA a anchetat acea persoană la solicitarea SRI şi la intervenţia SRI, indicându-ne persoane, probe, modalitate de probare a informaţiilor pe care dânsul ni le spune. Este vorba tot de o persoană din politică, o persoană care este, era, nu ştiu, preşedinte de Consiliu Judeţean", a afirmat Claudiu Manda.
Daniel Dragomir a fost invitat din nou la audieri în comisie marţea viitoare.
Reamintim că fostul ofiţer SRI este cercetat în dosarul Black Cube pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată, şi instigare la violarea secretului corespondenţei.