Fostul baron de Botoşani, trimis în faţa instanţei pentru corupţie
alte articole
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost trimis în judecată miercuri în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, se arată într-un comunicat remis redacţiei de agenţia anticorupţie.
În acelaşi dosar se va prezenta în faţa magistraţilor şi socrul lui Ţurcnau, Aristomel Anuşcă, suspectat la rândul său de complicitate la trafic de influenţă şi la spălare de bani.
Dosarul lui Ţurcanu a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.
Dosarul lui Ţurcanu
"În perioada iunie 2013-septembrie 2014, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, inculpatul Ţurcanu Florin a pretins şi primit de la administratorul mai multor firme din Botoşani, sume de bani şi alte foloase materiale în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţie şi amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea inculpatului Anuşca Aristomel (socrul lui Ţurcanu Florin), situat în municipiul Botoşani, la care se adaugă şi cheltuieli privind achiziţionarea unor aparate şi bunuri de uz casnic. Acesta din urmă, de altfel, l-a şi ajutat pe ginerele său Ţurcanu Florin, în sensul că a intermediat primirea banilor şi a foloaselor necuvenite.
În schimbul acestor foloase, Ţurcanu Florin i-a promis omului de afaceri că îşi va folosi influenţa dată de ascendentul funcţiei pe care o deţine, pentru a interveni asupra unor funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani şi din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiaşi judeţ, Dângeni şi Avrămeni, astfel încât să fie atribuite, prin încredinţare directă, 3 (trei) contracte de lucrări şi furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, firmelor administrate de omul de afaceri, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.
De asemenea, inculpatul a pretins că are influenţă şi că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitaţie, funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani, cu atribuţii în materia achiziţiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câştigarea unor licitaţii publice privind contracte de execuţie lucrări a căror finanţare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat şi bugetul local.
În realizarea mecanismului infracţional, pentru mascarea acţiunilor sale şi a înţelegerii avute cu omul de afaceri, inculpatul Ţurcanu Florin a interpus drept paravan mai multe firme, beneficiind de sprijinul socrului său Anuşca Aristomel care a interacţionat cu aceste firme şi cu omul de afaceri, prin alţi martori intermediari indicaţi de inculpatul Ţurcanu Florin.
Concret, în perioada august 2013- ianuarie 2015, inculpatul Anuşca Aristomel l-a ajutat pe inculpatul Ţurcanu Florin să ascundă şi să disimuleze adevărata natură a provenienţei, a dispoziţiei şi a proprietăţii imobilului din municipiul Botoşani care a fost construit şi finanţat gratuit de una din firmele omului de afaceri cu suma de 272.906,16 lei, cunoscând că bunurile astfel dobândite provin din săvârşirea unei infracţiuni.
Acţiunile desfăşurate de complicele Anuşca Aristomel au constat în încheierea, la data de 08.08.2013, unui contract de antrepriză fictiv cu o societate comercială paravan, pentru construirea imobilului, în scopul ascunderii şi disimulării beneficiarului real al construcţiei imobilului – inculpatul Ţurcanu Florin - precum şi a originii reale a materialelor de construcţie şi a manoperei gratuite folosite la construcţia imobilului. Materialele care proveneau de la firmele controlate de omul de afaceri, nu au fost facturate nici către firma paravan, nici către Anuşca Aristomel.
De asemenea, inculpatul Anuşca Aristomel l-a ajutat pe inculpatul Ţurcanu Florin să dobândească sume de bani în cuantum total de 156.238 lei remise gratuit de omul de afaceri şi care, în final, au ajuns prin intermediul lui în contul bancar al firmei paravan, pentru a crea aparenţa că cea care a executat lucrările a fost firma paravan şi nu firma omului de afaceri favorizat de Ţurcanu Florin.
După finalizarea lucrărilor de construcţie, inculpatul Anuşca Aristomel, la indicaţiile transmise de inculpatul Ţurcanu Florin prin intermediari, a făcut demersuri la instituţiile şi firmele abilitate, pentru a-l ajuta să ascundă şi să disimuleze proprietatea asupra imobilului dobândit din săvârşirea unei infracţiuni.
Acţiunile efectuate de Anuşca Aristomel au urmărit ca imobilul să figureze în evidenţele primăriei municipiului Botoşani şi ale OCPI Botoşani pe numele său şi nu al inculpatului Ţurcanu Florin şi au fost realizate în scopul eludării legii, respectiv pentru ca inculpatul să nu figureze în evidenţele fiscale şi cadastrale cu bunuri proprii, dar şi pentru a zădărnici aplicarea art. 20 din Legea nr. 78/2000 privind obligativitatea instituirii măsurilor asiguratorii în cazul în care inculpatul Ţurcanu Florin avea să fie cercetat pentru o infracţiune de corupţie.
În vederea confiscării speciale, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra imobilului aflat în proprietatea inculpatului Anuşca Aristomel, care a format obiectul infracţiunii de trafic de influenţă."