Fostul adjunct al Poliţiei Capitalei, trimis după gratii

DNA pune capăt viselor de mărire ale comisarul şef Roberto Ababei, care se pregătea de o promovare ce i-ar fi permis blaturi "numai d'alea..."
(photos.com)
Loredana Diacu
16.10.2015

Fostul adjunct al Poliţiei Capitalei, comisarul şef Roberto Ababei, a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, el fiind acuzat de trafic de influenţă.

Cu o zi înainte, Ababei a fost dus la DNA unde a fost audiat timp de mai multe ore, fiind ulterior reţinut pentru 24 de ore. Tot miercuri, după reţinerea de către procurorii anticorupţie, Ababei a fost demis din funcţie.

Potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a fostului director general adjunct al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB), Ababei le-a spus unor apropiaţi că, din informaţiile pe care le are, urma sa fie promovat pe o funcţie de conducere, superioară celei pe care o deţinea, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), arată sursa citată.

Conform DNA, în perioada 14 iulie - 6 august, Roberto Ababei, în calitate de director general adjunct al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti, a primit de la doi oameni de afaceri suma de 13.000 euro şi produse alimentare, lăsându-i pe aceştia să creadă că, prin funcţia deţinută, are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracţiuni de evaziune fiscală săvârşite de cele două persoane în legătură cu activitatea firmei pe care o administrau.

De asemenea, din referatului DNA, mai reiese că Roberto Ababei le-a spus unor apropiaţi că, din informaţiile pe care le avea, urma să fie promovat pe o funcţie de conducere, superioară celei pe care o deţinea, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Când a aflat despre o posibilă promovare, unul dintre interlocutori i-a solicitat sprijinul directorului general adjunct al DGPMB pentru rezolvarea în mod ilegal problemelor de natură penală ale societăţii comerciale pe care o deţinea.

Interlocutor: Doamne ajută! Tu îţi dai seama ce mişto ar fi?! Putem să mai facem şi noi un blat?
Ababei: Ei, asta! Alea care se făceau erau nimicuri. Numai de-alea din (...) păi, cum faci tu la... ciorbiţe şi încă un ardei.
Interlocutor: ...(râde)...
Ababei: Deci, ală e ... obligatoriu, îl pui acolo că vrea omu', nu-l vrea... nu?
Interlocutor: ...(râde)...
Ababei: Poate îl mai întrebi la o smântână, 'vrei şi cu smântână?'
Interlocutor: ...(râde)...
Ababei: Că la ciorba de burtă... nu mai... deci, pe bune...
Interlocutor: Da
Ababei: Sau mici fără muştar...
Interlocutor: Aia e... aia e...
Ababei: Mai... cred că e mai... mai corect aşa spus

Conform procurorilor, Ababei a încercat în acest mod să-i asigure pe interlocutori că "după numirea sa pe o funcţie superioară îşi va folosi influenţa derivată din respectiva funcţie pentru rezolvarea în mod favorabil a problemelor de natură penală" pe care cei doi le aveau.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor