Fost prim-ministru: „Uzurparea puterii în stat” poate fi anchetată de Procuratura independentă din Şoldăneşti şi un procuror din circumscripţie

„Încep să-mi amintesc de anul 2009 când la putere a venit coaliţia de guvernare AIE” şi toţi moldovenii aşteptau ca fostul regim, identic în multe elemente cu ce a urmat în regimul oligarhic, va fi dezmembrat, a punctat Sturza.
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri (timpul.md)

Fostul prim-ministru al Republici Moldova, Ion Sturza, consideră că nu ar trebui de dramatizat şi distorsionată miza schimbărilor care au loc după plecarea democraţilor de la cârma statului. Mai mult decât atât, omul de afaceri a specificat că nu ar trebui uitat faptul că această guvernare a fost formată sub presiunea societăţii doar pentru dezmembrarea sistemului oligarhic în Republica Moldova.

În ceea ce priveşte dacă s-a reuşit sau nu schimbarea promisă de noua guvernare, Sturza a specificat că însuşi faptul că s-a creat această coaliţie majoritară dintre Blocul ACUM şi PSRM - exponenţii fostei guvernări, este deja o schimbare care i-a adus astăzi pe cei mai odioşi (democraţii n.r.) în afara procesului formal politic în Republica Moldova.

Altă schimbare pe care a ţinut să o sublinieze fostul premier, este că în funcţiile cheie ale statului au venit oameni oneşti care încearcă să facă ceva, că angajaţii instituţiilor de forţă, cel puţin o parte dintre exponenţi, sunt un pic speriaţi şi demotivaţi de a continua vechile practici. „Deci lucrurile se întâmplă”.

Totodată, omul de afaceri a punctat că este firesc ca oamenii care au avut anumite aşteptări, acum să fie frustraţi şi supăraţi că lucrurile nu se întâmplă cu o anumită dinamică.

„Sincer vorbind încep să-mi amintesc de anul 2009 când la putere a venit coaliţia de guvernare AIE (Alianţa pentru Integrare Europeană) şi noi aşteptam că fostul regim va fi dezmembrat, regim care a fost în multe elemente ale sale identic cu ce a urmat în regimul oligarhic: aceeaşi justiţie care nu era independentă, aceleaşi figuri odioase, aceeaşi corupţie etc., lucruri care s-au perpetuat, schemele au fost preluate. Undeva există această memorie istorică. Oamenii se întreabă ce se întâmplă, aşteptând totodată ca lucrurile să se întâmple mai rapid”, a declarat Ion Sturza în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

În contextul multiplelor vizite efectuate de oficialii de la Chişinău în afara ţării, fostul prim-ministru a afirmat că în prezent Moldova nu are nevoie de imagine în exterior. Este un ministru de externe, poate încă 2-3 purtători de cuvânt, care ar trebui să meargă din capitală în capitală şi să explice ce se întâmplă în RM, în rest autorităţile trebuie să se concentreze pe ce se întâmplă în interior.

„O să treacă câteva luni şi la tablă o să fim scoşi nu de europeni, ruşi sau americani, o să fim scoşi de propriii cetăţeni. Trebuie să luăm în consideraţie că nesatisfacţia vine din zona oamenilor activi care a fost forţa motrice care a susţinut această schimbare şi ei nu pot fi desconsideraţi, lor trebuie să le explici ce se întâmplă”, a adăugat Sturza.

Afirmaţia societăţii civile cum că schimbarea întârzie să vină, este justificată, consideră Sturza, deşi un pic exagerată şi un pic chiar romantică pe alocuri. Totodată, acesta a ţinut să sublinieze că cu cât lucrurile trenează, băieţii din fosta guvernare se repliază, îşi primesc deciziile, încearcă să blocheze activităţile Guvernului, a Parlamentului, a comisiilor de anchetă etc.

„Ar fi trebuit luate nişte decizii privind politici foarte importante, sunt cel puţin trei:

- trebuie insistat pe uzurparea puterii în stat, aici se întrunesc absolut toate elementele - componenta politică şi componenta penală. Indiferent dacă procurorii vor sau nu, până la urmă plângerea asta se poate de făcut la procuratura independentă din Şoldăneşti şi un procuror din circumscripţie poate să înceapă acest dosar şi nu să aşteptăm de la procurorii fostului regim, iar persoanele cheie care au fost implicate în acest proces, fostul prim-ministru, liderii politici şi alţi miniştri care nu au vrut să cedeze funcţia, sunt pasibili cel puţin pentru un proces politic;

- trebuie declarat în afara legii Partidul Democrat. PD nu a fost un partid politic, a fost o gaşcă de „organizaţi” care au activat în detrimentul interesului Republicii Moldova ca stat şi a cetăţenilor RM. Există toate elementele că a fost un grup organizat care a activat în afara mandatului unui partid politic;

- trebuie elaborată rapid o lege a lustraţiei şi aplicată tuturor celor care au deţinut funcţii apolitice şi au fost implicaţi în sistemul de administrare a vechiului regim. Eu m-aş referi doar la administraţia de stat. Un prototip ar fi ceea ce au făcut în Ucraina cu regimul lui Ianukovici”, a conchis Ion Sturza.