Nemţov se gândise să fugă din Rusia, susţine un fost premier lituanian


Boris Nemţov.
Boris Nemţov. (Captură Foto)

Boris Nemţov, politicianul rus de opoziţie care a fost împuşcat mortal vineri noaptea în apropierea Kremlinului, s-a gândit la un moment să ceară azil politic în Lituania, a declarat fostul premier lituanian Andrius Kubilius.

Kubilius a declarat site-ului de ştiri Delfi.lt că Nemţov l-a întrebat în 2012 dacă ar fi eligibil pentru azil politic în cazul în care ar fi fost acuzat în aşa zisul caz Bolotnoye cu privire la revoltele în masă anti-Kremlin din Moscova, susţine Moscow Times.

“I-am spus atunci: rămâi acum în Lituania”, a declarat Kubilius, făcând referire la vizita lui Nemţov în Rukla în 2012. “El, bineînţeles, s-a gândit doar ipotetic să depună cerere pentru azil politic”, a adăugat fostul premier lituanian.

Sute de manifestanţi au fost reţinuţi în luna mai a anului 2012 după ce un protest imens împotriva întoarcerii la putere a lui Vladimir Putin a luat o întorsătură violentă.

Activiştii opoziţiei au declarat că au fost provocaţi de poliţie dar Comitetul rus pentru Investigaţii a clasificat incidentul ca o “revoltă în masă”, ulterior punând oficial sub acuzaţie 33 de persoane implicate în acele evenimente.

Însuşi Nemţov a fost reţinut în timpul revoltelor, dar nu i s-a pus nicio acuzaţie în cârcă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.